Към 13.15 часа се чу силен гръм откъм скала край трасето на пътя за Гърция през прохода Маказа. Избухна огромно кълбо, а после се разнесе гъста мъгла, разказаха очевидци за БГНЕС.

Взривната вълна е изпочупили прозорци в центъра на градчето, което е на 3 километра по права линия от трасето на пътя за Гърция.
Пътници на жп гарата се разбягаха, а по тях се посипаха парчета стъкло.

Около стотина квадратни метра стъкла са счупени в Момчилград при взрива, каза пред "Фокус" комисар Валери Баранов, директор на ОД МВР Кърджали.
Той обясни, че при изграждането на новия път, който трябва да свърже спирка Джебел с Подкова, се извършват взривни работи. 
"Най-вероятно има подземна кухина, която разпространява взрива. От взрива са счупени стъклата на една оранжерия в близост (около 17–18 кв.м стъкла), стъклата на сграда до оранжерията, както и две стъкла на гарата в Момчилград. Във връзка с нанесените щети, се извършва оглед на място. Ще бъде образувано досъдебно производство за извършено увреждане”, каза комисар Валери Баранов.

Обединение "Кърджали-Подкова" с водещ партньор "Интегрирани пътни системи" АД - София е изпълнител на пътния проект, който е част от трансевропейския коридор №9, свързващ Финландия и Русия с Гърция през Румъния и България.

Миналата година булдозер на строителя на пътя за Гърция разруши праисторическо селище и средновековна църква край Момчилград.