Това коментира пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров по време на шахматна среща със следователи и членове на ВСС, в която взе участие световният шампион по шахмат Анатолий Карпов, предаде "Фокус".

"Всеки има право да протестира и да изразява мнение. На първо място хората, които водят този мач (бел. ред. за Съдебната реформа) трябва да кажат в какво според тях се изразява тази съдебна реформа. Ако са в състояние да обяснят това, може би ще мога и аз да ви отговоря. Ако чуя ясни идеи, ще мога да ги коментирам", коментира Цацаров.

По думите му с повечко мислене, повече право и по-малко политика и всичко ще си дойде на мястото.

В неделя съдиите избраха своите представители в новия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС). С техния избор приключи първият пряк вот за членове на Съвета, съгласно промените от миналата година в Закона за съдебната власт.

Главният прокурор коментира днес и избора на следващия състав на Висшия съдебен съвет. По думите му смисленият отговор за съдебната реформа е, че за първи път имаме ВСС, който ще е избран чрез пряк избор от всички прокурори по отношение на прокурорската квота, и пряк избор от всички съдии от съдийската квота.

"Аз мисля, че това ще бъде добре работещ ВСС.
Предстои да видим изборът на парламентарната квота така че прекия избор всъщност е израз на съдебната реформа. Законопроектът за промени в НПК е вече в парламента и също е израз на съдебната реформа. Ще го кажа още веднъж. Ако намалим с две дози политиката, не казвам с една, а с две, защото тя е много, съдебната реформа току-виж се случила", каза още Сотир Цацаров.

Той добави, че оценява изключително положително избора на съдийската колегия за квотата на съдиите в следващия ВСС.

"Избрани бяха колеги, които според мен първо, заслужават уважение. Второ, това е изборът на съдиите. Такъв беше изборът и на прокурорите. Този избор може да бъде коментиран само по един единствен начин - изборът на колегите заслужава уважение", заяви главният прокурор.

На въпрос дали прокурорите са се справили по-добре при гласуването, защото при избора им за членове в новия ВСС не е имало листчета с имена на кандидати, които трябва да получат подкрепа, какъвто скандал имаше при избора на съдиите Цацаров отговори:

"На вас кой ви е казал, че при съдиите имаше листчета? Аз не мога да коментирам какво са заговорили не съдии, а членове на ВСС или съдии. Ако някой го докаже с факти, да го доказва. Но не може да ми кажете по-добре ли се случиха при вас. И в двете колегии и в двете професионални общности изборите се случиха по еднакво добър начин. Това е гласът на хората, той просто трябва а бъде уважен. Този съвет трябва да работи нормално. Това е".