През септември 2011 г., когато безредиците в Катуница водят до антиромски протести в цялата страна, "Атака" разпространява расистката брошура, озаглавена "Циганската престъпност - опасност за държавата", заедно с агитационни листовки, в подкрепа на Волен Сидеров за президент, обясняват от правозащитната организация.

Брошурата, без да посочва първоизточник на "данните", приписва на ромите  престъпления, като внушава, че тази общност, като цяло, е носител на престъпност, и то такава, която застрашава държавата.
Три инстанции на прокуратурата последователно отказват да образуват досъдебно производство по случая, въпреки че подбуждането към етническа омраза и дискриминация е престъпление по Наказателния кодекс.

"Международното и европейското право също задължават държавата да преследва ефективно и наказва адекватно извършителите на подобни престъпления от омраза", допълват от БХК.

Сегашното дело е първото от серия подобни за разпространението на враждебна реч от парламентарно представена партия и лидера й.
Следващите дела са продължение на гражданските дела на коалицията "Граждани срещу омразата", заведени срещу Волен Сидеров през 2006 г.

През 2011 г. от Български хелзинкски комитет поискаха парламентът да излезе с декларация срещу преиздадените антисемитски книги на Сидеров "Бумерангът на злото" и "Властта на Мамона", но това не се случи.