Повод за думите й бяха обвиненията на Вежди Рашидов към депутата Лютви Местан по време на парламентарния контрол.

В отговор на питане на Лютви Местан относно театъра в Кърджали, носещ името на майката на Вежди Рашидов - Кадрие Лятифова, министърът на културата обвини  Лютви Местан, че негови роднини са използвали театъра за лични облаги, посочвайки Сабиха Местан. Оказа се обаче, че Сабиха Местан няма никаква роднинска връзка с Лютви Местан. 

"Лютви Местан доказа своята загриженост за българската култура, и вместо Рашидов да отговори на въпроса, кое наложи затварянето на двата културни института, през цялото време се занимаваше с моята персона", каза Сабиха Местан в  "Неделя 150" по БНР.  Тя изрази съжаление,  че трябва да използва същия подход като министъра и отправи контраобвинение към него.  

"Снахата на Вежди Рашидов беше назначена в началото на 2010 г. с негова протекция за реквизитор в театъра при положение, че нямахме нужда от щат "реквизитор", защото с вътрешна заповед тази дейност се изпълняваше от други хора. Би трябвало Рашидов да се замисли първо преди да ни обвинява в роднински връзки с Лютви Местан", каза Сабиха Местан.

Тя поиска още Вежди Ражидов да каже: "Дали той е разпоредил от театър "Кадрие Лятифова" от обща бройка 68 души да останат 24 души творчески персонал, а от театър "Димитър Димов" от общо 70 човека да бъдат съкратени единствено и само трима човека - пенсионери. Докладвали ли са одиторите на министерство на културата за получените хонорари от служители на сега действащото министерство, които сега правят така наречената реформа на Вежди Рашидов и защо по тази тема той мълчи".
Във връзка с обвиненията, че тя е назначила свои роднини в театъра, тя заяви, че заместник-директор на инстутиция няма такива правомощия.

"Искам да се извини министър Рашидов не само на мен, но и на актьорите, на творците, които той нарече самодейци", каза още Сабиха Местан.

От своя страна депутатът от ДПС Лютви Местан потвърди думите си, че е готов да подаде оставка, ако се докажат негови роднински връзки със служители на театъра в Кърджали.
"Искам симетрично, мъжко поведение от страна на министър Вежди Рашидов и затова призовах и господин Бойко Борисов, министър-председателя, който изгражда публичния си образ като мъж на честта, да бъде арбитър в този принципен спор, защото не могат да се бълват лъжи в пленарна зала и след това да кажеш: абе, оттеглям тези думи", подчерта Лютви Местан.