Заложеният за тази година БВП е 81,5 милиарда лева, за 2013 г., по данни на НСИ, за 2013 г. е постигнат 78 115 млн. лева БВП по текущи цени.

"Целият риск ще се поеме от държавата, когато бъде изградена тази мощност (7-и блок - бел.ред). В момента когато тръгне реакторът, целият заем ще тежи на държавата", коментира министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов при представянето на екипа си, предадоха БНР и БТА.

Акционерното споразумение с „Уестингхаус” за изграждането на 7-ми блок в АЕЦ „Козлодуй” не изисква инвестиции и гаранции от страна на централата или държавата, стана ясно от прессъобщение на американската компания по повод полемиката, която върви от няколко дни. За споразумението бе съобщено на 7-и август от АЕЦ, но със заличени части от текста.

Щонов обясни, че служебното правителство няма да предприеме действия по споразумението с американската компания за бъдещата ядрена мощност.

Същевременно Щонов посочи, че проектът за газопровода "Южен поток" почти не носи риск за страната ни, а въпросът е как да отговаря на изискванията на Европейския съюз.

"Южен поток" е проект, в който всички вярваме-България, Русия и Европа". Много добре е този проект да стане",
каза той, цитиран от БГНЕС.

По време на представянето на екипа си министърът каза, че предстоят рокади на ключови позиции в енергетиката, предаде Дарик.
От борда на директорите на Българския енергиен холдинг (БЕХ) е освободен Георги Христозов, а на негово място влиза новият зам.-министър по енергетиката Антон Павлов. По думите на Щонов смяната е нужна, за да се подобри ефективността на държавното дружество.

Христозов бе назначен миналата година в съвета на директорите на АЕЦ "Козлодуй" и в борда на БЕХ, въпреки, че е осъждан и с отнет достъп до класифицирана информация.
Софийска градска прокуратура поиска от бившия енергиен министър Драгомир Стойнев, Христозов да бъде отстранен от длъжност.

Щонов обясни на въпрос, че няма да има промени в "Мини Марица Изток".

Той потвърди дефицита от 3 млрд. лева в енергетиката.
Министърът не успя да прогнозира дали през октомври цената на тока ще се покачи и с колко, тъй като цените на тока се определят от ДКЕВР.

По думите на Щонов има идея ДКЕВР да работи на надпартийно ниво и да бъде директно към Народното събрание.

"Цената на тока се определя от Държавния енергиен и воден регулатор, който е независим орган. Това, което ние искаме да направим, е дори да повишим независимостта на този орган, да му дадем възможност да стане по-експертен и да му дадем правилните способи, методи, по които те да могат да определят цената",
обясни той.

До две седмици ще заработи Енергийният борд, а през следващата седмица ще са ясни имената на хората, които ще влязат в него.

Министърът каза още, че хранилището в Чирен е пълно 75% и се търсят пари, за да бъде запълнено до края.
Така, при евентуално прекъсване на доставките на синьото гориво при криза между Русия и Украйна, ще имаме запаси, които ще стигнат за 3-4 месеца.
Продължава работата и по газовите връзки с Румъния, Турция, Сърбия.