Заповедта за евакуация е издадена с оглед приближаването на урагана "Санди", предаде Франс прес. "Това е сериозна и опасна буря", заяви Блумбърг на пресконференция.

Стотици полети бяха анулирани днес на летищата на Ню Йорк заради приближаването на урагана Санди, предаде Франс прес. Анулирани полети има и на летищата на други градове по американското Източно крайбрежие. Ер Франс анулира всичките си полети, предвидени в понеделник към Ню Йорк и Вашингтон, докато американските авиокомпании анулираха стотици вътрешни полети. Общо анулираните утре полети са около 2500, а днес са около 700, допълва и Ройтерс. Летищата на Ню Йорк обаче ще останат отворени днес, посочват местните власти, но предупреждават пътниците за евентуални смущения в трафика, посочва Франс прес.

Губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо обяви, че от 19 ч. тази вечер местно време /23 ч. по Гринуич/ заради приближаването на урагана "Санди", в Ню Йорк ще бъде преустановено движението на метрото, на влаковете и на автобусите, предадоха световните агенции. Очаква се движението на метрото, на автобусите и на влаковете в Ню Йорк да бъде подновено около 12 часа след отминаването на "Санди", посочиха представители на властите на Голямата ябълка.

Заради приближаването на Санди градът с население от 8 милиона души затваря и парковете си, откритите зони за спорт и детски площадки и плажовете още от този следобед, посочва Франс прес.

Санди е ураган от първа категория по 5-степенната скала за ураганите на Сафир-Симпсън. Според метеоролозите стихията може да връхлети сушата в понеделник вечерта или през нощта в района между Делъуеър и Ню Джърси. После се очаква да се насочи навътре към Филаделфия и Пенсилвания, посочва Ройтерс. Санди се движи на широк фронт от най-малко 800 километра. Ефектът от урагана вече се усеща по крайбрежието на Северна Каролина и Мериленд, където участъци бяха наводнени заради покачването на водите, причинено от стихията, предаде Франс прес.

Ураганните ветрове на Санди се усещат на 280 км от центъра на стихията. По-слабите ветрове на Санди могат да се доловят дори на 1670 км от окото на бурята. Именно това прави урагана толкова необичаен и кара експертите да го наричат супербуря.

Броят на жертвите на урагана Санди в Карибския регион достигна 65, припомня Асошиейтед прес. Санди се очаква да се срещне с други две силни бури, което според експерти ще засегне 50-60 милиона души и ще причини опустошения на огромна територия - от Източното крайбрежие на САЩ до Големите езера. Според метеоролозите Санди е рядко срещана, хибридна супербуря, породена от поток от арктически въздух, смесващ се с тропическа буря. В някои райони тя може да причини дъждове до 30 см, както и обилни снеговалежи.