Състезанието било организирано на 14 април от депутата от ГЕРБ-Пазарджик Красимира Симеонова, кметът на Пещера Стелиян Варсанов и младежи от ГЕРБ.

Децата обаче решавали и исторически и логически задачи, пише на сайта на ГЕРБ. За всяка решена задача отборът – участник получавал по една дума, за да се получи изречението „Ние сме ГЕРБ, с теб сме по-силни”.
Наградите на състезанието били връчени от кмета Варсанов.

Проведеното състезание и въвличането на децата в партийна пропаганда предизвика буря от негодувание в общината и в областта, пише "Фокус".
Според пазарджишкото издание „Виделина” са нарушени най-малко два закона – Закона за народната просвета и Закона за закрила на детето.

Областният началник на РИО на образователното министерство Йордан Чалъков е наредил проверка по случая и е поискал писмени обяснения от директорите на училищата.

В Пещера се подготвя искане за свикване на извънредна сесия на Общинския съвет, който да се занимава със скандала.

Кметът Стелиян Варсанов заяви пред “Фокус”, че е присъствал само на връчването на наградите на ученическото състезание. Той е бил там по покана на депутатката, която е организирала състезанието между учениците. Не съм запознат с регламента, нямам коментар, докато не се запозная с подробностите относно организацията, каза Варсанов.

По-късно Красимира Симеонова се извини на обществеността в Пещера за организирането на ученическо състезание. В свое изявление тя заявява, че е готова да понесе отговорността си за проявата, която не е била съгласувана с ръководството на ГЕРБ и с министерството на образованието.
Изявлението на Симеонова беше разпространено от пресцентъра на ПП ГЕРБ и бе цитирано от "Фокус". В него депутатката уверява, че "ни най-малко съм целяла да въвличам учениците в партийна пропаганда. Длъжна съм да Ви уверя, че идеята на състезанието имаше за цел единствено насърчаването на развитието на учениците по история и логика".

Последна актуализация в 17.40 ч.