18-годишният Алекс, който бе пребит жестоко пред дискотека в Бяла, почина в събота в русенската болница. Младежът беше настанен с тежка черепно-мозъчна травма в болницата на 9 юли след сбиване с група роми. На излизане от местната дискотека те му поискали цигара, а той отказал, тъй като не пушел и не разполагал с такава.

Кметът Димитър Славов предположи пред bTV, че ако полицията е минала и разгонила групата, нападнала момчето, той щеше да е жив. От полицията обаче му отговорили, че районните полицейски управления имат сериозен недокомплект и няма екипи в РПУ Бяла.

Причината да издаде тази заповед е ваканцията и скучаещите младежи.

Славов заяви, че се надява медийният натиск да продължи, за да се стигне до разплитане на случката. Според него неспазването на правилата е в основата на нелепата случка. Даде пример с това, че преди седмица на същото място е имало нападение с нож между българи, но никой не е протестирал, а извършителят се разхожда. Имало е хванати с чували наркотици, които получили условни присъди.

Още от самото начало лекарите предупреждаваха, че състоянието на Алекс е изключително тежко и първите 7-8 дни след травмата може да са фатални. От болницата отказаха да коментират конкретната причина за смъртта, тъй като предстои аутопсия.

„При постъпването беше в кома, с тежка черепно-мозъчна травма, имаше анезокория, като дясната зеница беше по-широка от лявата, имаше кървене от слуховия проход, което е белег за фрактура на базата на черепа”, посочи д-р Огнян Игнатов, завеждащ неврохирургия в УМБАЛ-Русе.

Очаква се прокуратурата да преквалифицира обвинението на 32-годишния нападател Валентин Маринов от причиняване на средна телесна повреда в непредумишлено убийство.

Кметът на Бяла обяви двудневен траур.Веднага след нанасянето на побоя жителите на Бяла протестираха с икането за справедливо наказание на бияча.