„В Сирия след „Ислямска държава“ се готви нова игра на сила. Русия и Иран искат да прокарат влиянието си в Сирия, запазвайки президента ѝ Башар Асад, докато САЩ се готвят да останат източно от река Ефрат.

Това единствено ще доведе до нови конфликти и нестабилност в Сирия и извън нея. Борбата за влияние в Сирия най-вероятно ще доведе до по-нататъшни етнически и религиозни напрежения, ще разцепи Сирия и ще постави основата за нова вълна от потенциални заплахи за сигурността“, убеден е Калън.

Той постави под въпрос дали правителството на САЩ ще прекрати подкрепата си за кюрдските „Сили за народна самоотбрана“ /СНС/ в Сирия, след като „Ислямска държава“ претърпи поражение в страната, пише „Йени Шафак”, цитиран от Агенция "Фокус".

„Сега, след като „Ислямска държава“ бе победена в Сирия, дали правителството на САЩ ще прекрати подкрепата си към „Партията на демократичния съюз“ /ПДС/ и въоръженото ѝ крило „Сили за народна самоотбрана“?“, попита Калън.

„Въпросът бе обсъден по време на скорошния телефонен разговор между президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган и неговия американски колега Доналд Тръмп, който потвърди това и добави, че огромната военна подкрепа на САЩ към „Силите“ е трябвало да бъде прекратена преди време. Неговото изказване бе оспорено само няколко дни по-късно от Пентагона“, допълни той.

„Анкара очаква от Вашингтон да прекрати военната си, финансова и политическа подкрепа към сирийските разклонения на ПКК, след като „Ислямска държава“ е победена в Ракка и в останалата част на Сирия. В крайна сметка американските политици заявиха на турските власти, че отношенията им с ПДС и СНС са временни и че предоставените им оръжия ще бъдат прибрани“, заяви Калън.

Същевременно той подчерта, че образите на жени-войни са използвани, за да романизират тероризма на ПКК.

„Това е полезен инструмент, за да се продава пропаганда на западната публика. Но същевременно най-добрият съюзник на САЩ в Сирия е марксистко-ленинистка терористична организация, която се бори срещу Турция – ключов съюзник на Америка“, заяви говорителят на турското президентство.