През юли турският съвет за висше образование (YOK) замрази признаването на дипломите, издадени в България, заради фалшифициране на оценки от изпити и дипломи. Тогава Игнатов заяви, че проблемът е от турска страна.

Днес пред Аулата на Софийския университет при откриването на учебната година представители на Дружеството на турските студенти в България бяха издигнали плакат "Очакваме вашата подкрепа за признаването на българските дипломи в Турция".

"Всичко съм го предал на компетентните органи. Турците от своя страна също правят свое разследване, предполагам, че работят заедно", каза Игнатов, цитиран от КРОСС. Министърът уточни, че повечето фирми, които са се занимавали с обслужването на документите по обучение на турски студенти, са регистрирани в Турция, но има и български такива.

По думите му проблемът с дипломите върви към разрешаване.
"Турските студенти ми връчиха едно писмо с молба да съдействам тази неразбория да бъде прекратена. Има среща с турския посланик, положителна от гледна точка на мерките, които се набелязаха", каза Игнатов.
"Това, което те искат, ние сме го направили. Те искат всички дипломи да бъдат публикувани на сайта на министерството. На седма страница на дипломата и приложението да има печат. Това от 1 януари с моя заповед от миналата година се прави, и това трябва да минава през Външно министерство, за да няма подмяна на документите. Ние в нашето министерство на две седмици ще сменяме номера на печата, за да не се получава фалшифициране по никакъв начин", добави той.

Министърът е изпратил писмо до всички ректори в България да се ограничат контактите с фирмите-посредници, които докарват студентите.
"Естествено, някои от тях ползват фирми, но аз си задавам въпроса “Има ли нещо по-голямо от фирмата, от името на самия университет?”. Няма. Тези фирми събират студенти от чужбина, имат договори, но контактът с фирмата трябва да се ограничи, в момента на постъпването на студента в университета. Не може представители на тези фирми да се мотаят по коридори, между катедри, да уреждат изпити и да пренасят справки от една канцелария на друга. Това го поискаха от турска страна и такова писмо вече е изпратено", каза още просветният министър.

Той допълни, че е постигната договореност на сайта на всеки университет да се публикуват цените за обучение, защото се получава така, че фирмите, които докарват студентите, през месец-два-три им искат пари за нещо.
Буквално ги рекетират като твърдят, че ние сме вдигнали цените и затова нека има прозрачност, каза Игнатов. Той посочи, че по покана на турския образователен министър ще бъде на посещение в Турция.

"Абсурдна изглежда кампанията в Турция, че дипломите от България не се признават. Това ще повлияе върху броя на турските студенти, предвиждам намаляване с 25-30%", прогнозира по-рано днес проф. Марин Христов, ректор на Техническия университет.