Вчера основната партийна организация към БСП-Красно село в София - „Клуб 65”, номинира актьора за кандидат-президент на БСП за предстоящите наесен избори.

„Това са техните желания, но аз съм заявил своето становище. Сигурен съм, че ще бъда искан от много места. Да, аз имам визия, никой не може да го отрече. Аз съм консенсусен и неконфликтен човек и наистина е факт, че мога да бъда обединител на нацията. Извършеното от мен никога не е било в остро противостояние срещу политическите опоненти”, каза пред агенция "Фокус" проф. Данаилов.

По думите му визията не стига за един държавен глава, а трябва още нещо, което той не намира, че притежава.
„Откровено казано, искам това, което става в живота ми, да бъде в друга насока. На по-обикновените хора им се иска да съм аз, но моите амбиции са други”, заяви  депутатът актьор.

Той не коментира коя фигура от левицата би подкрепил за кандидат-президент.
„Аз съм преподавател и човек максималист по отношение на изисквания към студентите. Трудно може да се намери този ангел. Фигурата обаче трябва да има тежестта да обедини левицата, да няма спорове вътре за отделните личности, което ме плаши, че може да се случи”, каза Данаилов.

Според него кандидатът за президент на социалистите трябва да може да привлече и гласове отвъд БСП – такива на центристки или десни партии.
„Това е сложното, защото винаги може да се намери личност, която да активира лявото и по-лявото, но не знам дали това ще е достатъчно”, посочи той.

Попитан дали усеща разделение в левицата, той отговори, че наблюдава отстрани процесите в партията и че усеща такива моменти. По думите му задължително трябва да се изгладят неравностите до началото на предизборната кампания.

Като евентуални кандидати на БСП се спрягат Ивайло Калфин, Костадин Паскалев, Евгения Живкова, Петър Курумбашев и други. Заговори се дори и че може социалистите да подкрепят Меглена Кунева.