Министърът на туризма Николина Ангелкова заяви днес, че подкрепя развитието на зимния туризъм и категорично стои за възможностите да се построи втори кабинков лифт в Банско при спазване на всички изисквания на закона, предаде БГНЕС.

"България трябва да се възползва от потенциала, който има за развитие на планинския туризъм и ски туризма, който привлича висок клас туристи, както и голфът", обясни тя пред журналисти след заседание на Министерски съвет.

"Вместо да стоим и да констатираме какво правят другите държави и какво са постигнали, е редно да обсъдим какво може да постигнем и да го направим така, че да бъдем на едно от първите места, а не след време нашите деца да ходят на ски в Турция и Гърция", добави Ангелкова, цитирана от "Фокус".

По думите й, на последната среща с представителите на зелените организации, представители на бизнеса и на местните власти е бил коментиран въпроса трябва ли да се чака да се случи трагедия, за да се реши амортизираните и остарели съоръжения да бъдат сменени.

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев коментира, че липсата на втори лифт и 45-минутните опашки са лоша реклама за България.

"Пистите също не достигат и за да може да бъдем начело и да използваме инфраструктурата, която Банско предлага, трябва да сме адекватни. Ако искаме да развиваме туристическата индустрия и ски спорта, трябва да се търси решение и за втори кабинков лифт в Банско и за увеличаване на дължината на пистите в страната", каза още Кралев, цитиран от БНР.

По думите му без втори кабинков лифт не може да има ясни условия за ски туризъм и спорт в Банско.

По повод протеста вчера на жители на Банско, Добринище и Разлог да бъде построен втори кабинков лифт над Банско, той успокои, че съвсем скоро ще излязат "с положително решение на този казус в рамките на българското и европейско законодателство, което да удовлетворява туризма и спортната общественост".

Приходите от концесията за ски зоната в Банско за 2013 г. са 277 000 лева, става ясно от годишния доклад на комисията за контрол по изпълнението на концесионни договори към екоминистъра, приет днес от кабинета.

През януари правителството отмени решение на кабинета "Орешарски" за изменение на концесионния договор за ски зоната в Банско.
Вече бе решено, че до средата на февруари работна група трябва да излезе с предложения за концесионния договор на компанията "Юлен" за ски зоната.

Възражение

Екипът на неправителствената екоорганизация "Зелени закони" е внесъл в екоминистерството и в Министерския съвет писмо, с което разяснява защо изготвяният в момента проект за План за управление на Национален парк "Пирин" нарушава екологичното законодателство на България, съобщиха от екокоалицията "За да остане природа в България".

Екоактивистите препоръчват на МОСВ да спре временно реализацията на новия план.

Според тях МОСВ трябва да задължи директора на парка да внесе необходимите документация за извършване на преценка на необходимостта от екологична оценка и проверка за вероятната степен на отрицателно въздействие върху защитените зони.

Природозащитниците подчертават, че според законодателството екологичната оценка трябва да се съвмести изцяло с действащите процедури за изготвяне и одобряване на плана.

АНКЕТА: Къде ходите на ски/сноуборд?

Участвайте в конкурса на Дир.бг "На пистата">>

АНКЕТА: Лифт и нови писти в Банско - За или Против?