По време на срещата на върха в Брюксел те поискаха от частните интернет компании автоматично да засичат и премахват съдържание, подбуждащо към тероризъм и насилие, предаде БНР.

Беше дадена и политическа подкрепа на високо ниво за военно сътрудничество между 28-те държави.

Интернет индустрията има своята отговорност, смятат лидерите на ЕС. Те настояват службите да имат достъп до кодираните комуникации на терористите, без напълно да се разрушава тази криптирана система за защита на личните разговори на гражданите.

Като част от борбата с радикализацията на местните европейски екстремисти могат да се наложат задължаващи законодателни текстове, уточни председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

„Призоваваме фирмите собственици на социални медии да направят необходимото, за да спрат разпространяването на терористични материали в интернет. Ако е необходимо, готови сме да приемем съответното закодателство“, каза Туск.

До три месеца да се изработят обвързващи критерии за т.нар. Постоянно структурно сътрудничество за общи действия в отбраната, обещаха лидерите на ЕС.

То означава под егидата на Брюксел държавите да разработват или закупуват съвместно технологии и въоръжение за армиите си. Мерките трябва да позволят на желаещите бързо да заявят участие, съгласно текст от договора на ЕС който от 2009 г. насам никога не е бил задействан.

„Това е спящата красавица на Лисабонския договор,“ отбеляза председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. „Сега принцесата се събуди,“ допълни той.

„Това е историческа стъпка, защото сътрудничеството ще позволи на ЕС да задълбочи военната си интеграция,“ добави Доналд Туск.

България до момента не е заявила позиция дали ще участва в Постоянното структурно сътрудничество за отбрана.