Депутатът от СДС Димо Гяуров призна тази сутрин пред bTV, че ситуацията  „навява нещо непочтено и задкулисно”. 

Все още Петър Стоянов не е потвърдил дали ще приеме номинацията за поста на Венета Марковска - вчера той поиска три дни, за да премисли предложението.

"Не съм в състояние да отговоря еднозначно има ли сделка или не, ако някой е участвал в сделки, това не сме ние, тъй като със сигурност парламентарната група не беше информирана. Ние самите научихме както и за възможността за номиниране, така и за самата номинация едва вчера. Няма да скрия, че усещането у мен да коментирам това е неприятно", каза обаче Гяуров.

Според него не би имало нищо лошо СДС да издигне свой кандидат, не не по този начин. "Трябваше да се направят консултации и дебати и едва тогава да се отиде при Борисов, ако въобще някой е ходил при Борисов, това не знам", добави той.

"Обидното е, че някой се опита да ни употреби. Ако няма умисъл, значи има липса на нещо друго - най-малкото на далновидност. За мен няма съмнение, че това е мечешка прегръдка от страна на ГЕРБ към СДС, която задушава СДС”, каза още Димо Гяуров.

На въпрос дали е възможно да се стигне до абсурда Петър Стоянов да получи гласовете на ГЕРБ, но не и тези на Синята коалиция, той отговори: "Не вярвам, но не е изключено".
По-късно Гяуров коментира пред журналисти: "Който и да подкрепи, която и да е кандидатура на СДС, би изглеждал като човек на конец, при премиера Борисов. Аз не искам да изглеждам така".

Досега нито един от депутатите на СДС, повечето от които са лоялни на предишния лидер на СДС - Мартин Димитров, не е заявил готовност да внесе официално кандидатурата на Стоянов в парламента, каквато е процедурата, предаде БНТ.

"Няма да внеса кандидатурата на Петър Стоянов, няма и да я гласувам. Всеки от депутатите от СДС да си решава поотделно", коментира и синият Йордан Бакалов, цитиран от „Фокус”.
„На този етап не виждам да има желание от колегите някой да внесе кандидатурата на Стоянов, защото формално такава няма. Не са спазени никакви правила, а и това, което ни се предлага от ГЕРБ, след като няма отмяна на решението за избора на Марковска, все още съществува. Юристите на ГЕРБ нека да си огледат първо предложенията, както и Бойко Борисов, който, видите ли, добронамерено и съвсем бащински е предложил на СДС да номинира и да издигне кандидат за КС”, добави иронично Бакалов.

На въпрос дали смята, че Петър Стоянов ще се съгласи, Бакалов отговори: „Това си е негов проблем и негово лично решение. След като е стигнал дотук, явно има мерак за тази позиция, но позицията, която според мен той иска да заеме, не е член, а председател на КС”. Попитан дали това е било уговорено предварително, депутатът заяви: „Естествено. Решавано е много отпреди това. Просто трябваше да се намерят изпълнителните, които да го реализират. В момента има някакъв стрес в самите изпълнители”.

Вероятно от ДСБ също няма да подкрепят кандидатурата. Още вчера и лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че става дума за сделка между ГЕРБ и СДС и партията му няма да участва в това.

Президентът Росен Плевнелиев не пожела да коментира предложения от СДС кандидат за конституционен съдия, като изтъкна, че Петър Стоянов е поискал три дни за размисъл, и не е коректно.
По казуса с Венета Марковска, която вчера все пак подаде молба за пенсиониране, той каза: „Този съдия, който беше издигнат, не беше приет от обществото. Нека това, което се случи, ни бъде за урок”. Държавният глава изтъкна, че е показал, че конституцията не е само правила и абзаци.

„Тази кандидатура на Петър Стоянов е направо унизителна за дясното, тъй като очевидно там не може да се постигне съгласие за подкрепата й", коментира междувременно днес пред „Фокус” политологът Румяна Коларова. "Ако парламентаристите на ДСБ и СДС я подкрепят, това означава, че са готови да склонят глава пред един диктат и една номинация, която не е била обсъждана с тях. Това е безобразен ход", добави тя.
По думите й един нормален лидер на СДС, дори и когато е извън парламента, би трябвало първо да се обърне към своите представители там.

Според нея Стоянов е последният човек, който трябва да бъде мислен заедно с КС, защото всички си спомнят тълкувателното решение за президентските избори 2001 година, което на практика елиминира кандидатирането на Симеон Сакскобургготски като негов конкурент.
„Решението беше написано от лично назначения от Стоянов съдия в КС, при пет „особени мнения” по този въпрос (КС реши, че човек, който не е живял в последните 5 г. в България, не може да се кандидатира за държавен глава - б.р.). И от тази гледна точка аз съм напълно убедена, че съвестта на Стоянов няма да му позволи да приеме тази кандидатура”, каза още Румяна Коларова.
Тогава Сакскобургготски създаде НДСВ и стана премиер.