Процесът срещу 25-годишния Марио Любенов започна днес в Пернишкия окръжен съд. Изненадващо за всички, подсъдимият се призна за виновен и поиска съкратен процес, въпреки че само преди дни в интервю за bTV, той обяви, че няма нищо общо с убийството и дори отрече да е познавал Мирослава. Присъдата ще е ясна на 12 юни. Прокуратурата поиска 25 г. затвор.

Адвокат Диана Ангелова, която защитава Марио Любенов, обясни, че недоумява как той е взел решението да признае вина, която през цялото време е отричал, предаде Дарик радио. По думите й, някой има интерес, процесът да не бъде разгърнат докрай и да приключи по „удобен" начин.

"Напълно възможно е някой да е оказвал системен натиск върху Марио. Ако имах обяснение за самопризнанията, може би щях да го дам, аз нямам обяснение. Виждам състоянието му и виждам въздействие върху него. Не е споделил освен такива причини, че не вярва на тази система и няма психически и физически сили, както каза и пред съда, да издържи един дълъг и труден процес", обясни адвокат Ангелова.

Майката на убитата Мирослава - Емилия също не вярва в самопризнанията на Любенов. Според нея истината за смъртта на детето й никога няма да се разбере. Емилия Николова смята, че решението на Заека прикрива чужди интереси в замяна на по-лека присъда.

При една доживотна присъда няма начин да не си каже каква е историята. Може би някой да му е платил, признава се за виновен, ще му дадат някаква минимална присъда, след това ще излезе и ще си живее животеца", каза майката.