В новия брой на англоезичното си списание "Дабик", разпространявано в социални медии, джихадистката групировка показва снимка на метална кутия (кен) от газирана вода на марката Швепс (Schweppes Gold soda), в която бил експлозивът, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Списанието твърди, че руският самолет станал мишена на атентата заради започналата през септември руска кампания от въздушни удари в Сирия в подкрепа на президента Башар Асад.

Първоначално ИД планирала да свали самолет на страна от коалицията начело със САЩ.

"Направихме това, за да покажем на руснаците и на всички техни съюзници, че за тях няма да е безопасно в земите и въздушното пространство на мюсюлманите", гласи публикацията, в която пътниците в самолета са наречени "кръстоносци".

Франс прес и Ройтерс цитират "Дабик", че самоделната бомба била вкарана в руския самолет, излетял от Шарм ел Шейх на 31 октомври, след като ИД установила пропуски в охраната на египетското летище.

При разбиването на руския еърбъс на Синайския полуостров загинаха всичките 224 души в самолета.

По последни данни от разследването на инцидента, експлозивите са били заложени под пътническа седалка, предаде Франс прес, цитирана от БГНЕС.

Други снимки в списанието показват паспорти на загинали пътници, които са били събрани от мястото на катастрофата на п-в Синай.

След като пое отговорност и за петъчните атентати в Париж, при които загинаха 129 души, „Ислямска държава” съобщи, чрез своето списание, че е екзекутирала китайски и норвежки заложници.