Това каза на летище "София" Московският и на цяла Русия патриарх Кирил, който, заедно с църковна делегация, пристигна на тридневно посещение в България.

По думите му много неща се променят, променя се и политиката, но тези връзки, чрез които църквата свързва народите, преодоляват времето.

"Аз с радост засвидетелствам, че тази духовна роля, която обединява народите, днес напълно я поемат българската и руската църква, които поддържат братските отношения и изпитват чувства на солидарност", каза патриарх Кирил.

Той заяви, че е много радостен да стъпи на гостоприемната и близка до сърцето му българска земя и да се срещне с неговите събратя - патриарх Неофит, братята архиереи, духовенството, както и с вярващия български народ. Затова, по думите му, той пристига в България с много светли чувства и радост от предстоящите му срещи.

Вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че за нея е голяма чест присъствието на патриарх Кирил именно на Националния празник на България 3 март, както и в честванията на 140-годишнината от края освободителната Руско-турска война.

"Ще кажа на патриарх Кирил след малко, че ние българите добре помним своята история, добре познаваме нашата история и добре съзнаваме голямата роля на руското духовенство, на руската православна църква през онези тревожни събития през 1877-78 г., когато благодарение на православната църква беше подготвен руският народ за участие в тази Освободителна война", каза Илияна Йотова.

По думите й свободата е дошла на крилата на духовната подкрепа на руската църква и героите от бойните полета по време на войната.

Посещението на руския патриарх е по покана на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и на Светия синод на Българската православна църква.

Това е второто посещение у нас на патриарх Кирил - той посети България за първи път през април 2012 г. Тогава, начело на Българската православна църква, беше патриарх Максим. Сегашното посещение у нас на патриарх Кирил и на църковната делегация от Русия е по повод на 140 години от освобождението на България от турско робство и ще продължи до 4 март.

Църковната делегация, водена от патриарх Кирил, беше посрещната на летище "София" от митрополити от Светия синод на БПЦ. Това бяха Старозагорският митрополит Киприан, Русенският митрополит Наум и Врачанският митрополит Григорий. Руският патриарх беше посрещнат също от вицепрезидента Илиана Йотова, от заместник-председателя на Народното събрание Емил Христов и от директора на Дирекцията по вероизповеданията при Министерския съвет Емил Велинов.

Патриарх Неофит и членовете на Светия синод ще посрещнат патриарх Кирил в Синодалния параклис "Св. Цар Борис-Михаил", където руският патриарх ще отслужи молебен.