Тилърсън заяви, че администрацията на Тръмп се стреми да направи отношенията с Москва отново стабилни, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

На въпрос на изслушване в комисията за външни работи на Сената на САЩ за проектозакон за санкции срещу Русия Тилърсън каза: "Имаме множество трудни въпроси с руснаците. Отношенията ни са на най-ниското си ниво за всички времена и продължават да се влошават. Целта ни е да ги стабилизираме".

"Работим в някои конкретни области, за да видим дали има основа за възобновяване на някакви работещи отношения с руското правителство, което да е в наш интерес. Правят се усилия конкретно за Сирия", добави Тилърсън.

Той се изказа критично за правителството на Куба, броени дни преди обявяването на промяна на политиката на администрацията на Тръмп към острова.

Куба "трябва да започне да решава предизвикателствата си в областта на човешките права", ако иска САЩ да продължат с нормализирането на отношенията, което започна предишният президент Барак Обама, каза Тилърсън.

САЩ ще трябва да работят с други страни за спиране на достъпа на Северна Корея до петрол и други важни продукти и ще трябва да обмислят дали да наложат допълнителни санкции на лица, които търгуват с КНДР, каза държавният секретар.

Тилърсън защити плановете на администрацията на Тръмп за съкращаване на бюджета на дипломацията и на помощта за чужбина.

"Убеден съм, че можем да повишим до максимум ефективността на тези програми и Америка да продължи да протяга ръка за помощ на света", каза Тилърсън.