Арестувани са 13 души, сред които и четирима руснаци, които са обвинени, че са предавали на Москва секретна военна информация, посочва БТА. Сред задържаните грузинци има петима военни пилоти (Габриел Ускалишвили, Давид Месхидзе, Гела Какабадзе, Гоча Диасамидзе и Тариел Абашидзе), двама предприемачи (Руслан Галогре и Вячеслав Клужников), морякът Едуард Абдулаев и основателят на „Института за глобализация” Бакур Кигурадзе.

Сред арестуваните руснаци има трима предприемачи (Армен Геворкян, Рубен Шикоян и Петре Девришадзе). За четвъртия задържан руски гражданин – Юрий Скрипников, се съобщава само, че е предполагаемата свръзка с Главното разузнавателно управление на Русия.

Арестите са били извършени през октомври, но обявяването съвпада с деня, в който служителите от руското военно разузнаване честват своя професионален празник. Шпионската мрежа в Грузия, която е събирала информация за Главното разузнавателно управление на Русия (ГРУ), е разкрита с помощта на двоен агент – бивш офицер от съветската армия, внедрен в руското разузнаване. Операцията е била с кодовото название „Енвер”.

Говорител на външното министерство в Москва незабавно окачестви арестите като "политически фарс". Русия обвини Тбилиси в провокация и определи като „пропаганден трик” твърденията на грузинските власти.
"Режимът на Михаил Саакашвили страда от хронична шпиономания с антируска основа. През последните години грузинското ръководство нееднократно е прибягвало до измислянето на подобни скандали, като цинично разчита да получи вътрешнополитически и външнополитически дивиденти”, се посочва в официално изявление, цитирано от РИА Новости, на която се позова "Фокус".
Руското министерство отбелязва, че моментът не е избран случайно, а всичко се случва преди важни международни събития – срещата на НАТО в Лисабон и срещата на ОССЕ в Астана.

По подозрения в шпионаж в полза на Русия миналата седмица в Грузия бяха задържани още 20 души, припомня Ройтерс, цитирана от БТА.

Руски шпиони бяха арестувани само преди няколко месеца в САЩ, действали под прикритие години наред, по-късно те признаха вината си. Руският президент Дмитрий Медведев помилва четирима руснаци, осъдени в Русия заради шпионаж в полза на западни правителства. След това 10-те арестувани от САЩ руски шпиони бяха разменени срещу четиримата руснаци.