Държавният секретар в министерството на вътрешните работи Раед Арафат, който отговаря за действията при извънредни ситуации, допълни, че същата молба е изпратена и до НАТО.

Министърът на здравеопазването Сорина Пинтя уточни, че страната има нужда месечно от 5000 ампули имуноглобулин от 2,5 мг, а през март не се очакват никакви доставки на този продукт. "За април има няколко обещания, но вече не вярвам на обещания", каза министърката и допълни, че е информирала за ситуацията кабинета на премиера и е било взето решение за задействане на европейския механизъм за тревога.

Имуноглобулинът е от жизненоважно значение за пациенти с първични имунодефицити, автоимунни и неврологични заболявания.

Чрез европейския механизъм искането на Румъния ще бъде публикувано в европейска електронна система и страните, които имат достъп до системата, ще дадат информация за количествата имуноглобулин, с който разполагат в техните страни.

Румънският министър на здравеопазването съобщи, че вече се е срещала с дистрибутори, а тази седмица ще има срещи и с производители.

Държавният секретар в МВР Раед Арафат каза, че са били проведени много разговори с фирми - вносители или производители, които не са довели до резултат. По думите му има "форма на натиск" върху министерството на здравеопазването за определяне на цената.

Недостигът на имуноглобулин е резултат от изтеглянето от румънския пазар на производителите, които осигуряваха над 80 процента от необходимите количества. Въпреки усилията на министерството на здравеопазването през 2017 г., кризата за имуноглобулин в Румъния продължава, посочи в прессъобщение министерството.