Нейната траектория се следи от десетки космически станции, като все още не е ясно къде точно сондата ще навлезе в плътните слоеве на атмосферата, предаде БНР.

Според последните изчисления на руската космическа агенция "Роскосмос", междупланетната станция "Фобос-грунт" най-вероятно ще падне на земята в Тихия океан недалеч от бреговете на Чили. Само ден преди това прогнозите бяха или за Атлантическия или за Тихия океан. Има и предположения, че станцията ще изгори над територията на Китай.

Учените обясняват тези свои колебания с динамичните промени в атмосферата и слънчевата активност, които съществено влияят на траекторията на космическия апарат. От тежката над 13 тона сонда на земята се очаква да паднат отделни фрагменти с общо тегло около 200 кг.

Токсичното гориво ще изгори в атмосферата на височина 100 км. Няма опасност и от радиоактивно замърсяване, тъй като намиращият се на борда елемент Кобалт 57 е в незначителни количества- не-повече от 10 микро-грама.

Първата от 15 години насам руска междупланетна станция "Фобос-грунт" стартира на 9 ноември миналата година, но поради проблеми в основния двигател, не успя да продължи своя полет към Марс и остана на ниска околоземна орбита. Бяха предприети многобройни опити за съживяване на сондата, но без успех. Очаква се до края на месеца "Роскосмос" да излезе с доклад за причините, довели до този пореден провал в руската космическа програма.