Вчера стана ясно, че ученици са разпитвани с шокова палка и метална тръба в полицейското управление на Ботевград заради изрисувани графити и свастики в село Скравена.
18-годишният Петер е с изгаряния по шията, двете ръце и краката. Неговият приятел Здравко се оплакал, че са го горили с ток. Майката на Петер пусна жалба за полицейско насилие и бе назначена проверка.

Днес вътрешният министър Цветан Цветанов показа пред журналисти снимки от Скравена, на които се вижда как на няколко сгради и указателни табели са нарисувани свастики и изписани нецензурни думи.

"Случаят е свързан с изрисуване на 13 къщи в селото, след което за справка са извикани три лица - Петер, Петър и Здравко. Впоследствие първите двама са се оплакали от полицейско насилие", обясни директорът на ОД на МВР–София комисар Николай Николов, цитиран от "Фокус".
Според полицията обвиненията за полицейско насилие е защитна реакция от  родителите, които смятат, че ще избегнат задържане на децата им.

"Лицето Петер, което представило медицинско свидетелство, че е удрян с електрошокова палка, е напуснало полицейското управление в 16.30 часа. Той се е прибрал в София и се е освидетелствал на другия ден. Направена е консултация със съдебен медик, според когото има забележки към медицинското становище", каза комисарят и добави, че полицията ще проверява медицинското на един от задържаните.

По думите му след първоначална проверка, експерти в Александровска болница, откъдето дали медицинското на Петер, не изключвали възможността той сам да си е нанесъл травми, от които да има червени петънца.

Той бе категоричен, че електрошокови палки няма на въоръжение в полицейското управление в Ботевград. Всички служители на полицейското управление пък ще преминат детектор на лъжата във връзка със случая.

"Вече се говори за политическо насилие и в тази връзка ще отида в българския парламент, за да обясня на тези, които днес излизат да говорят от трибуната тези несъстоятелни неща - за това как всъщност срещу мен лично се оказва политическо насилие, за да мога да осуетя правораздаването по едно конкретно дело и то от конкретен политик в българския парламент", каза Цветанов.
Той допълни, че дълго време не е имало политическа воля да се работи по групите за отвличания и поръчкови убийства, както и че по случая "Белнейски", ако е имало бързи действия и ясна политическа воля, разследването е щяло да приключи много по-бързо.

"Никога в МВР не е имало разпореждане за полицейско насилие, винаги сме се ръководили от интересите на обществото и върховенството на закона", коментира още вътрешният министър.
Той потвърди, че се отчита като грешка, че пир операцията в Мировяне е включена специална група за задържания от маскирани служители от Столичната полиция.