Отсяването“, след което лечебните заведения ще получават пари от вноските ни, ще става на конкурентен принцип и по обективни критерии като в останалите държави от ЕС, включително доколко пациентът е удовлетворен от осигуреното лечение, предвиждат промени в Закона за лечебните заведения, които здравният министър д-р Петър Москов представи на Висшия медицински съвет, пише "Труд".

Струпване на болници има в София, където те са над 90, в Пловдив и Варна.

На въпрос след въвеждането на задължителната Национална здравна карта (НЗК), която ще посочи къде и от какви структури имаме нужда, колко например лечебници трябва да останат в столицата, министърът отговори, че НЗК ще вкара болниците в европейската норма.

Според картата, ако например Разград се нуждае от допълнително звено за детско здравеопазване, то ще се разкрие там, а не в София.
А в районите, където има недостиг на лечебни заведения, държавата ще предприеме мерки да ги осигури или ще създаде икономическа предпоставка да се отворят с частен капитал.

„Докато в момента е по-лесно да се направи 50-а ортопедия в София, отколкото в Родопите“, обобщи д-р Москов.

При нужда картата ще се актуализира всяка година.

Предвижда се комплексните онкологични центрове, центровете за психично здраве и центровете за лечение на кожно-венерически заболявания да се слеят с най-близката многопрофилна болница за активно лечение, съобщи БТА.

„Така ще се подобри лечението на тези пациенти, защото ще имат достъп до останалите специалисти“, заяви Москов, запитан няма ли да се забавя терапията им като попаднат сред всички други болни българи.

"Ще се обедини само администрацията на 9-те болници в карето на Александровска болница и новото звено например ще прави общи поръчки за пране, стерилизация, охрана и др.", обясни още министърът.

Всяка една от болниците обаче остава самостоятелна като структура.
Ще бъдат съкратени около 350-400 души от администрацията, предаде БНР.

Падат лимитите за онколекарства, хемодиализа, интензивни грижи с използване на апаратно обдишване и ражданията, пише "24 часа".

Промяната с вливането на структури също е записана в поправките на Закона за лечебните заведения.
Нито ГЕРБ, нито АБВ, нито Патриотичният фронт обаче знаят за написаните от здравния министър промени.

"Всеки директор, който се възпротиви на идеята за сливане на болници, ще бъде отстранен", обясни още Петър Москов по повод отстраняването на д-р Дечо Дечев от поста директор на столичната болница "Св. Иван Рилски".

По думите на министъра, д-р Дечев е изразил несъгласие с намерението лечебното заведение да се слее с Александровска болница и затова е отстранен.