33-годишният Спас Василев години наред е използвал фалшива самоличност във Фейсбук, открадвайки малкото име от регистрацията на млад французин от Лион, който пише, че работи за Air France, за да обещава по-евтини пътувания и да продава невалидни самолетни билети.

През октомври миналата година той бе задържан, а срещу него има над 40 жалби от пострадали хора. 

Разследването на Софийската районна прокуратура за измамата със самолетни билети от 2012 г. е приключено, като на 26 март държавното обвинение е внесло в съда обвинителен акт срещу Василев, съобщиха от държавното обвинение.

Измамената от 33-годишния мъж е бившата му учителка по френски език от гимназията. През 2011 г. жената живеела във френския град Гренобъл, но подържала контакти със свои бивши ученици, включително и с обвиняемия, който й разказвал, че бил изкарал шестмесечен стаж на летището в Женева, както и че работел на летището в София (което обстоятелство не отговаряло на истината).

На 20.11.2011 г. Спас Василев се свързал с бившата си преподавателка по скайп, като я въвел в заблуждение, че разполага с оферта на авикомпанията „Air France“ за самолетни билети на атрактивни цени, по направление Лион-София - отворен билет /без предварително фиксирани дати/, на стойност 129 евро за билет.

Всъщност Василев нямал връзка с „Air France“ – той не работел към тази компания, нито към друга авиокомпания или фирма, занимаваща се с продажба на самолетни билети и не разполагал с подобна оферта.

Учителката му била заинтригувана от офертата и решила да се възползва от предложението, като си поръча пет билета. Тя не се усъмнила в думите на 33-годишния Спас, че работи на летище София, нито в истинността на предложената й оферта, тъй като имала добри впечатления от обвиняемия като ученик. Чрез три парични превода през системата Western Union от Гренобъл, жената превела на Василев сумата от общо 765 евро, за да си закупи пет отворени билета по направлението Лион - София - Лион.

За да не се усъмни в неговите действия, на 25 ноември 2011 г., Василев изпратил на бившата си учителка съобщение по електронна поща, като потвърждение на резервираните самолетни билети със съответните номера на билетите. Тези номера съответствали на номера на действителни билети, издадени от Air France, но били използвани от други пътници през предходната 2010 година.

Когато жената решила да ползва билетите, за които била платила, се опитала /на неустановена дата през 2012 г. – след 26.09.2012 г./ да се свърже с обвиняемия, като всички нейни усилия в тази насока завършили неуспешно. Тогава тя се обърнала към Air France и им дала номерата на самолетните билети, изпратени й от Василев.

От авиокомпанията я уведомили, че номерата отговаряли на билети, издадени за други пътници през 2010 г. и понастоящем не могат да бъдат използвани.

Междувременно Спас Василев решил да си набави още средства по същия начин – заблуждавайки, че разполага с изгодни самолетни билети за различни дестинации.

Като клиент на българска банка Василев се запознал със свидетеля И. Р., който при провежданите служебни разговори споменал, че си търси самолетни билети. 33-годишният измамник му обяснил, че може да помогне с намирането на по-добри оферти, като заявил, че работи в Агенция за обслужване на полети.

Така през 2012 година свидетелят превел на Василев общо 490 лева за пакет от 10 самолетни билета до дестинации в Европа, по избор. Когато обаче решил да използва част от тях за пътуване до Дюселдорф, не успял да се свърже със Спас.

По случая е образувано досъдебно производство под ръководството и надзора на Софийската районна прокуратура. Спас Василев е с мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Предстои делото да бъде насрочено за разглеждане в Софийски районен съд. 

В Софийска районна прокуратура се водят още две досъдебни производства срещу Василев, отново за извършени от него измами, пострадали от които деяния са множество лица. По тези дела разследването продължава, като се събират доказателства, необходими за разкриване на обективната истина.