Инцидентът стана на 11 август 2015 г. Михайлов е обвинен за това, че при управление на лек автомобил „Ауди 80” е нарушил правилата за движение по пътищата, като е превишил разрешената скорост.

Мъжът е шофирал със 122,44 км/ч и по непредпазливост е причинил смъртта на 16-годишната Велислава Цанкова и връстникът ѝ Марино Цветанов, както и средна телесна повреда на 15-годишната Петя Божкова.

Процесът срещу Михайлов е на финалната права. Вече са изслушани всички свидетели, но неявяване на едно от вещите лица на днешното заседание на съда попречи на произнасянето на присъда, съобщи БТА.

На заседанието бяха представени заключенията от следствения експеримент, извършен в края на април на мястото на инцидента. Един от изводите според вещото лице е, че водачът е имал техническа възможност да възприеме децата много по-рано, отколкото е реагирал, и да се предотврати произшествието.

Пред съда не се яви д-р Теодора Боянова от "Пирогов", въпреки че е била редовно призована. Тя е извършила аутопсията на починалия при катастрофата Марино.

Защитата на подсъдимия настоя лекарката да бъде изслушана в зала. На следващото заседание, което бе насрочено за 1 юли, д-р Боянова ще бъде доведена принудително от органите на Съдебната охрана, постанови съдия Йовка Казанджиева.

"Всички съдебни заседания ги водим заради неубедителната съдебна автотехническа експертиза, която ние не приехме. Действията на другия участник - Ален Асенов, са причина за този трагичен резултат", заяви адвокаът на обвиняемия - Владимир Маринов, цитиран от БНР.

Адвокатката на родителите на загиналия Марино Цветанов, Кристина Лалева пък посочи: "Очевидно се целеше точно това - да се отложи делото, т.е. касае се за шиканиране на процеса, освен ако колегата защитник не цели да доказва, че детето е умряло от нещо друго, а не от катастрофа".