Колев трябва да заплати на родителите на двете момичета обезщетение в размер на 400 000 лева, съобщиха от Съдебната палата в Пловдив.

Апелативните магистрати приеха, че повдигнатите обвинения срещу 31-годишния мъж са доказани по категоричен начин, а защитната му теза, макар професионално поднесена, е изцяло опровергана.
По време на съдебните заседания адвокатите на Лазар Колев - Марин и Димитър Марковски, поискаха той да бъде признат за невинен и оправдан изцяло, тъй като от събраните доказателства "не може да се направи извод, че той е извършил престъпленията, в които е обвинен". Адвокатите поискаха дори делото да бъде върнато на първоинстанционния съд поради допуснати процесуални нарушения.

Апелативните съдии обаче прецениха, че по време на разглеждане на делото пред Окръжния съд в Пазарджик не са допуснати никакви процесуални нарушения. Според тях наложеното наказание - "доживотен затвор без право на замяна", е справедливо, понеже извършеното е изключително тежко и деянията са с висока степен на обществена опасност.

В решението си от 120 страници Пловдивският апелативен съд е направил изчерпателен анализ на показанията на над 50 свидетели, 40 експертизи, включително и заключения, изготвени в чужбина. Материалите по делото са събрани в 30 тома.

Решението подлежи на обжалване или протест пред Върховния касационен съд в 15-дневен срок.

"Има допусната съдебна грешка от Пазарджишкия окръжен съд по делото “Белнейски” и Апелативният съд потвърди ужасяващо беззаконие - без доказателства е осъден невинен човек", коментира пред “Фокус” адвокат Марин Марковски, който бе категоричен, че ще обжалват присъдата.
Той припомни, че още по време на делото поиска отвод на съдебния състав, тъй като счита, че съдиите са предубедени заради отказаната решителна експертиза на ноктите на двете момичета. Според него това прави обвинението недоказано и означава страх от това, че е възможно да се окаже, че ноктите не са техните. Марковски твърди, че съдът лъже, като казва, че такава експертиза вече е правена.