Още в началото на декември двамата руски граждани - Едуард Широков и Владимир Попов, бяха обявени за издирване от черногорските власти по линия на Интерпол. Те са обвинени, че са подготвяли държавен преврат в деня на парламентарните избори в Черна гора, провели се на 16 октомври.

Държавната телевизия на Черна гора съобщи във вторник, че петимата са издирвани за "терористична" дейност, която включвала планове да бъде убит премиерът и да бъде превзет парламентът на изборния ден през октомври.

Двама руснаци, за които се твърди, че са членове на руското военно разузнаване, следели движението на премиера на Черна гора Мило Джуканович от територията на съседна Сърбия.

Кремъл отрече да е замесен, но активно подкрепя местни групи, които са против това Черна гора, традиционен славянски съюзник, да стане 29-тата членка на НАТО.

Около 20 души са в ареста в Черна гора във връзка с предполагаемия опит за преврат.

На 6 ноември главният специален прокурор на Черна гора Миливой Катнич заяви, че група граждани на Сърбия, Черна гора и Русия са се опитали да извършат терористичен акт на 16 октомври.

По думите му организатори на тази група са руски националисти, които смятали, че властта начело с премиера Мило Джуканович не може да се смени чрез избори, а трябва да бъде свалена със сила. При това, подчертал прокурорът, Черна гора няма никакви доказателства, че държавата Русия е въвлечена във всичко това.