Пред в. "24 часа" той изрично уточнява, че това е само негова идея, а не на партията. Велчев предлага текстът да залегне в поправката на Изборния кодекс и да обхване всички, които заемат пост след избор - от президента, до кметовете и общинските съветници.

В практиката си народният избраник се убедил, че е абсолютно наложително тези хора да са психично здрави, защото властта опиянява. В обиколките си из България той виждал кметове, които са се вживели в ролята си на шерифи.
Дори в парламента имал колеги, които се "отлепвали" от реалността, но не желае да назовава имена.

Преди да влезе в политиката самият той, като гледал реакции на хора от властта, си задавал въпроса: “Тоя добре ли е?
"Не виждам кой ще е против освен този, който се съмнява дали ще го издържи.
За книжка за шофьор и за ловджия ти искат психотест, а тук ще представляваш държавата, ставаш част от елита, важно е да си нормален", аргументира се  депутатът.
Засега идеята му е срещнала одобрение сред колегите му при неформални разговори.

Тя обаче не е нова. През 2010 г. депутатът от ГЕРБ Емил Караниколов предложи всички кандидати за изборни длъжности - като депутатите, кметовете и общинските съветници, да преминават тест за психическа годност. Той се мотивира, че хората, които влизат в управлението на държавата или общината, са подложени на стрес, напрежение и натиск. Ако те са с лабилна психика, рано или късно ще се подадат и ще бъдат неадекватни при взимането на важни управленски решения, мотивира се тогава Караниколов.