До второ нареждане се преустановяват детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и провеждането на профилактични имунизации.

От РЗИ-Перник са разпоредили на директорите на болниците при необходимост да осигурят допълнителни легла за вътрешните отделения на съответните структури.

Връчено е предписание на началника на Регионално управление на образованието в Перник от понеделник до сряда включително - 15, 16 и 17 януари, да бъдат обявени за неучебни дни на територията на областта.

Предгрипна епидемия е обявена в област Пловдив. Висока е и заболеваемостта в областите - Стара Загора, Пазарджик, Габрово и София – област. Картината е динамична, като Регионалните здравни инспекции следят епидемичните нива и предприемат незабавни мерки.

Грипът тази година ни атакува малко по-късно за разлика от миналата година, когато подрани.

Първият грипен щам за сезона беше регистриран при 14-годишен пациент на 5 декември. В края на месеца пък дете на 3 г. и 8 м. почина от грип в София >>

Три различни грипни щама - "Мичиган", "Хонконг" и "Ямагата", са вече регистрирани в Русе от началото на зимния сезон. В града първо бе регистриран щамът "Мичиган" - в началото на миналия месец, преди дни бе доказан и "Хонконг". И двата са от група "А".  Третият случай е от 8 януари тази година. В УМБАЛ "Канев" е била приета 78-годишна жена с висока температура, хрема, кашлица - доказан грип от група "B", щам "Ямагата". Жената е хоспитализирана в Инфекциозното отделение и се третира с антивирусни средства.