Това заяви в интервю за bTV вицепремирът и министър на финансите Симеон Дянков. Според него не е правилно - дори и да има пари - да има 13-а заплата. Те работят всеки месец, както всички останали, аргументира се министърът.
Пак по bTV амерканският посланник Джейм Уорлик коментира, че и в САЩ няма 13-та заплата за чиновниците, а частните фирми сами преценяват, дали да стимулират служителите си. Той дори се пошегува, като помоли нашите държавници, когато разговарят с американския президент, да му дадат тази идея, за да може и той да се възползва от нея.

Рамката на бюджета за 2012 година до края на тази седмица ще бъде готова и до началото на ноември, както е по закон, ще мине през Министерски съвет и ще влезе в Народното събрание, поясни той.
Министърът добави, че се изчакват прогнозите на Евростат за растежа, които трябва да излязат на 15-и октомври.
Тогава ще стане ясно и дали ще има възможност за повишение на пенсиите. Самият Дянков прогнозира растеж на икономиката от 2.5%.
Това е второ сваляне на прогнозата, след като преди месец той свали прогнозите си за растеж от 4.2% на 3%.

Във връзка с 13-а пенсия финансист номер едно каза, че има възможност да се дадат пари на най-бедните пенсионери. Дянков прие с усмивка изказването на Борисов в Чехия, че Европа трябва да понижи пенсии и заплати до българските и обясни, че дадени вече социални придобивки много трудно се отнемат. Той заяви, че няма да се намаляват пенсиите на българските пенсионери, така както направи Гърция с 40% и Португалия с 15%.

Финансовият министър уточни, че ще има повече средства за наука, култура и спорт. Парите за МВР ще се орежат значително, потвърди той.
„Ще преориентираме пари от сектор „Сигурност" към културата, науката и спорта, защото тези дейности също са "сигурност" за България", добави той и уточни, че по този въпрос вече е имал разговори с министър Цветан Цветанов.

Дянков подкрепи идеята на Цецка Цачева парламентът да прекрати работа и депутатите да бъдат по родните си места.
„Аз бях един от хората, които се зарадваха от това решение. Излишно е в парламента да се прави предизборна кампания", добави вицепремиерът. Самият той преди месец заяви, че по време на изборите ще си вземе отпуск, за да не бъде атакуван предизборно да отпуска повече пари от различни институции.

За случая в Катуница и за проверките на имотите на Кирил Рашков министърът каза, че засега органите, които с времето е трябвало да се справят, не се справят, явно визирайки НАП. Той обясни, че по въпроса е говорил и с Менда Стоянова - председател на бюджетната комисия в НС, но натрупването на капиталите на Цар Киро е станало много преди тя да бъде шеф на НАП в Пловдив. Парите на Рашков били от фондации, регистрирани в цялата страна и нямало координация между съответните подразделения на НАП, за да бъдат прихванати.

По този повод вицепремиерът коментира, че до един месец, чрез сега вече създадената координация, няколко знакови фигури от българския бизнес ще бъдат принудени да платят сериозни данъци. Като първи пример той даде Христо Ковачки, чийто бизнес бил много разнороден и затова досега не бил засечен от данъчните.

За БДЖ Дянков каза, че е в технически фалит още от 2008 година.
"Технически фалит се казва, когато нямаш пари да си плащаш на кредиторите", уточни той. По отношение на изчезналите 1000 вагона от БДЖ той посочи, че се чака втори доклад по случая и че част от вагоните наистина са в Сърбия. Според него те са изнесени в южната ни съседка още по време на Югоембаргото, а друга част са били нарязани на скраб. Миналата седмица от Сърбия отрекоха 5- километрова композиция от 600 български вагона да са на нейна територия. Според Дянков Сърбия е отрекла конкретиката, но не и фактите, а бройката на вагоните там била около 300.