Миналата седмица социалният министър Тотю Младенов заяви, че веднага след първи април ще започнат преговори за компенсирането на доходите във връзка с инфлацията. От синдикатите настояват и за вдигане на минималната заплата.

Във връзка с последния доклад на Световната банка за положението в страната, финансовият министър днес посочи, че той не е бил представен официално в Министерството на финансите, но го е изискал, за да се запознае с него.

Някои от антикризисните мерки на правителството у нас задълбочават проблемите, а други не се оказват толкова ефективни, се казва в доклада на Световната банка за ефекта на кризата върху населението. Бедността се увеличава, а много хора нямат пари дори за нужните им лекарства, правят извод експертите.

Докладът е базиран не на статистически, а на социологически данни, обясни той. "Ходили са и са питали бедни българи или по-скоро хора с по-малки доходи, значителна част ромско население. Това е станало през февруари-март 2010 г., а за този период много неща се случиха, икономиката тръгна нагоре", коментира министърът. "Така, че е малко поостарял сега моментът да си говорим за този доклад", поясни той.

Дянков каза още, че се работи и по предложението на превозвачите за преразпределението на държавния резерв на горива между държавата и производителите.
По-рано днес министърът на енергетиката Трайчо Трайков заяви по bTV, че премиерът Бойко Борисов е дал картбланш и за поддържане на конкурентна среда в търговията с горива у нас.