Ако имаме финансови възможности това увеличение да бъде изтеглено с месец или два, всички резерви ще бъдат насочени натам, допълни Стоянова на пресконференция на ГЕРБ в парламента.
С тези си думи тя потвърди позицията си от вчера за априлско увеличение на пенсиите.

Стоянова изрази съмнение финансовият министър Симеон Дянков да е заявявал, че пенсиите ще се увеличат от януари 2013 г. Нямаме разнобой, категорична е тя.

Очаква се с увеличението на пенсиите да може да се покрие само ръста на инфлацията от средата на 2009 година досега т.е. то ще е около 9-10%.
"Разчетите показват, че повишението на всички пенсии с 10% от 1 януари би струвало на държавния бюджет 800 милиона лева, а ако това се случи от 1 април ще струва 600 милиона лева", обясни Стоянова.
От 1 януари минималната работна заплата ще стане 310 лева, а промени в данъците и данъчните ставки не се предвиждат, уточни тя, цитирана от БГНЕС.

За тези 800 млн. лева говори днес и премиерът Бойко Борисов. Тази сума му е била необходима, за да може да се увеличат догодина пенсиите и минималната заплата - без да уточнява от кога точно. Под предлог, че за тази цел са необходими 800-те милиона, премиерът обяви, че спира засега преместването на Агенция "Митници" в Русе, което щяло да излезе много скъпо.

Също вчера социалният министър Тотю Младенов призова за търпение, докато се правят разчетите за пенсиите в НОИ и МФ.

Повишаването на пенсиите и на доходите не е популистки ход, каза на пресконференцията на ГЕРБ зам.-председателят на партията и вицепремиер Цветан Цветанов, предаде "Фокус".
Това, което заварихме, беше ужасно. Никой не знаеше за "Цанков камък", никой не знаеше за АЕЦ "Белене", никой не знае каква е реалната ситуация в страната. Бяхме страна-член на ЕС със спрени фондове. Нямаше политическа воля за борба с тежката организирана престъпност, допълни той.

Промени в данъците не се предвиждат. България остава със стабилно и ниско данъчно облагане, обяви Менда Стоянова.

Цветанов пък каза, че с "колегата Дянков и с премиера правим всичко възможно да намерим вътрешни компенсаторни механизми, за да можем да увеличим доходите на служителите на МВР. Това е въпрос на сметки и на прогнози”. Служителите на ведомството ще протестират (на 23 и 24 септември), настоявайки за увеличение на възнагражденията им с 25%.