Исканията на гражданска инициатива "Да спрем произвола на монополите днес" бяха представени на пресконференция, съобщи БТА.

Исканията са поносими цени като бъдат силно ограничени признатите загуби и разходи на монополните предприятия - електроразпределителни дружества, топлофикации, водоснабдяване, газоснабдяване, по-прозрачно формиране на цените, добро качество на услугите, каза Красимир Луканов, журналист и председател на движението.

То организирало подписка според Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление и от 29 септември досега на пунктове в цялата страна са събрани над 100 хил. подписа. По план трябвало подписката да продължи до 20 декември, но по думите на Луканов тя е набрала вече толкова много подписи, че е достатъчно да бъдат внесени в Народното събрание.

Подписката е и един вид тест за гражданското общество, за да се види доколко потребителите са активни, каза Атанас Тасев, енергиен експерт и консултант към Националната гражданска инициатива. Предлагаме чрез промени в Закона за енергетиката да бъдат разширени правомощията на Консултативния съвет към Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, а също и да се направи независимо звено към комисията, което да прави дълбочинен одит в енергийните дружества, каза Тасев.

Гражданската организация категорично настоява за приемане на правилото да не се спира токът, докато не се направи проверка дали дадена сметка е коректно изчислена. Така монополистът ще е мотивиран по-бързо да извърши проверката.

Цената на тока например може да бъде намалена чрез механизма за горна граница на приходите на дружествата, стига ДКЕВР са използва адекватно този метод, коментира Тасев. Той посочи, че парламентарната комисия по енергетика ще разгледа предлаганите промени при обсъждането на промените в Закона за енергетиката.

Държавата да създаде условия потребителите лесно да сменят топлинния си счетоводител, без да се налага да инвестират в нови уреди, настояха междувременно асоциация "Активни потребители" в позиция до медиите. През следващите 2 години изтича срокът на годност на повечето устройства за дялово разпределение. Трябва да се купят и монтират нови уреди.
Така за първи път от 10 г. се дава възможност на потребителите да сменят фирмата си за топлинно счетоводство, без да плащат допълнителни разходи за смяна на уредите, посочват от потребителската организация.

Промяната в закона, която "Активни потребители" предлага, ще гарантира на хората, че в бъдеще няма да са "закрепостени" към избраната фирма, ако не са доволни от услугите й.
Асоциацията съветва абонатите, когато избират нова фирма за топлинно счетоводство, да обърнат внимание дали предлага дистанционно отчитане на радиаторите. С този метод показанията на топломерите се улавят чрез радио сигнал и не се налага инкасатори да посещават домовете.
Отпада и проблемът с нереалните сметки и многократното преизчисляване, ако някой от съседите не си е бил вкъщи по време на отчета в края на отоплителния сезон.

Проучва се възможността "Топлофикация - София" да има собствено дружество за топлинно счетоводство, обясни през септември председателят на Столичният общински съвет (СОС) Андрей Иванов.