Шарпелети е компютърен специалист към държавния секретариат на Ватикана. Габриеле ще бъде съден по обвинения в кражба с утежняващи вината обстоятелства, а Шарпелети - за съучастие в деянието на Габриеле.

Говорителят на Ватикана Федерико Ломбарди каза пред журналисти, че Шарпелети е имал незначителна роля в изтичането на поверителна информация от Ватикана, предизвикала т. нар. скандал Ватилийкс. Досега 46-годишният Паоло Габриеле, арестуван на 23 май и поставен под домашен арест на 21 юли, бе единственият заподозрян за скандала. Габриеле е обвинен, че е откраднал от бюрото на личния секретар на папата множество свръхсекретни писма и други документи, адресирани до светия отец (и до Йозеф Рацингер, преди той да стане папа Бенедикт XVI) и ги е копирал, за да ги даде на външни лица, посочва АФП.

Ватикана не обяви кога ще започне съдебният процес, но това няма да бъде преди началото на септември, допълва Ройтерс. По думите на говорителя отец Ломбарди папата разполага с правото да се намеси във всеки момент на процеса, за да го прекрати или да амнистира Габриеле. Но Ломбарди подчерта, че не знае дали Светият отец ще се възползва от това право. Ако бъде намерен за виновен, Паоло Габриеле ще получи присъда до шест години затвор съгласно законите на папската държава.

В обвинителния акт от 35 страници пише, че бившият иконом казал по време на следствието, че е постъпил така, защото виждал "зло и корупция навсякъде в Църквата" и искал да помогне за тяхното изкореняване, "защото папата не е достатъчно информиран". В частта за умственото състояние на Габриеле се цитира признанието му пред следователите, че когато започнал да копира документите и да ги предава навън от Ватикана, стигнал до точка, в която осъзнал, че няма връщане назад и че вече не може да се самоконтролира.

Обвинителният акт разкрива, че при обиска в дома на бившия иконом на папата са били открити чек за 100 хиляди евро на името на Бенедикт Шестнайсети, къс злато и книга от 16 век. Габриеле казал, че възнамерявал да върне обратно тези неща. Стотици секретни документи на Ватикана бяха предоставени на италиански журналисти от началото на годината.
В тях има данни за корупция при сделките на Ватикана с компании в Италия, вкл. плащания за услуги по раздути цени, както и подробности за съперничеството между кардиналите и свадите за управлението на ватиканската банка, припомнят агенциите.