Оставката е депозирана вчера след 17.00 ч. в деловодството на Народното събрание. Мотиви за решението не са посочени.

По думите на Дариткова Комитов се е позовал на Закона за здравното осигуряване, който му дава такава възможност, без да посочи мотиви за своето решение.

„Смятам, че мотивите му са изцяло лични“, каза Дариткова. „Решението е негово лично и ние ще спазим процедурата по приемането на оставката с решение на Народното събрание, ще стартираме процедура за избор на нов управител, който трябва да приключи в 30-дневен срок от приемането на оставката“, коментира Дариткова.

Тя посочи, че все още няма кандидат и че всяка парламентарна група може да номинира кандидат за управител и че очакват предложения.

През последните дни избухна скандал между БЛС и НЗОК относно лимитиране на някои дейности в болниците, сред които раждания и лъчетерапия на болни от рак.

От Българския лекарски съюз предупредиха, че Здравната каса въвежда лимити на ражданията, интензивните грижи и лекарствата за онкоболни. От съюза отказват да подпишат анекса към Националния рамков договор, в който са записани именно тези суми.

"Опасенията на БЛС са, че с тези нови допълнителни споразумения към договорите на лечебните заведения, които би трябвало да бъдат преподписани от БЛС, съгласувани с Управителния съвет и предоставени за подписване на управителите на болнични заведения, има понятия, които определено водят към тълкуване за въвеждане на лимит на дейности и то в т.нар. Приложение 1", заяви председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев. В Приложение 1 са раждания, онкоболни, хемодиализа, интензивни грижи за новородените.

До този момент не е имало понятието индикативна стойност, обясни д-р Грозев, като допълни, че индикативно значи прогнозно, наблюдавано. "Сега това се въвежда и ако има индикативни стойности относно медицински изделия и лекарствени продукти, там до известна степен стиковахме нещата, защото най-големият преразход на Касата в това отношение към Закона за бюджета е в лекарствената политика", обясни д-р Грозев пред bTV.

Все пак от БЛС и НЗОК успокоиха хората, че всичко с ражданията ще бъде наред и те ще бъдат разплатени от НЗОК на болниците.