Поводът за дисциплинарното производство е записаният скандален разговор между Кокинов, експремиера Бойко Борисов и бившия министър на земеделието Мирослав Найденов. 

Кокинов е помолил срещата да бъде отложена за 17 май заради лични ангажименти, съобщи БНР.

Председателят на Етичната комисия Ясен Тодоров уточни на брифинг, че в петък е постъпила молба от адвокат Петя Колева, с която се иска да бъде отложено изслушването на Кокинов. Посочената причина била първата "дисциплинарща" срещу него (за случайното разпределение на дела - б.р.), което предстои да се обсъжда на 20 май.

Молбата за отлагане на изслушването обаче не е била одобрена, предаде „Фокус”.
Тодоров уточни, че комисията изискала от Върховна касационна прокуратура да им предостави материалите от проверката за записите. Оттам обаче отговорили, че тя не е приключила и това няма как да стане.

"Нищо официално не е достигнало до нас, освен обясненията на главния прокурор, че такава среща е имало и че записът не е направен по реда на НПК. След обсъждане в комисията решихме да не уважим молбата на Николай Кокинов, тъй като това изслушване беше в негов интерес" , обясни Тодоров

От комисията са преценили, че дисциплинарното производство срещу подалия оставка бивш градски прокурор на София няма връзка с изслушването му.

Въпреки че Кокинов не оспорва участието си в разговора, в който се обсъжда разследването за корупция срещу Найденов, делото за незаконно подслушване в МВР и личния живот на прокурори и журналисти, комисията поиска лична среща с него.
Ако проверката приключи с данни за извършено престъпление, срещу бившия градски прокурор може да бъде образувано и досъдебно производство за престъпление срещу правосъдието

По тази проверка в навечерието на изборите на разпити бяха Бойко Борисов, Мирослав Найденов, бившият вътрешен министър Цветан Цветанов и шефът на разузнаването Драгомир Димитров.
Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че и тримата участници в разговора отричат да са го записвали. Найденов обаче допускал, че е възможно записът да е направен чрез неговия телефон, без той да знае.