Това съобщи "Гласът на Америка", цитирано от "Фокус".

Американското радио се позовава на официално лице от администрацията на Доналд Тръмп.

То допълва, че информацията усложнява перспективите за отношенията Москва - Вашингтон на фона на сътресенията в екипа за националната сигурност в Белия дом.

По данни на американското разузнаване ракетата е въведена в експлоатация миналата година, без да се посочва къде точно е била разположена. Действията на Москва обаче не променят картината на сигурността в Европа.

Преди три години администрацията на демократа Барак Обама също обвини Русия в нарушение на Договор за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие. Повод за това бяха сведения за изпитания на забранена крилата ракета.

В Москва категорично отхвърлиха твърденията.

През 80-те години на XX век разполагането на американски и съветски ракети със среден обсег в Европа предизвика най-тежката международна криза в последното десетилетие на студената война. Тя приключи с трудно договорено споразумение между свръхсилите.

Столтенберг: Загрижени сме от всяко несъобразяване с договора

Всяко несъобразяване от руска страна с договора за ядрените сили със среден обсег от 1987 г. би породило сериозна загриженост в НАТО.

Това заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг, цитиран от БТА. Той говори на пресконференция преди двудневната среща на министрите на отбраната от алианса в Брюксел.

Няма да коментирам разузнавателни данни, добави той по повод съобщенията, че Русия е разположила нова крилата ракета.

"Договорът премахва цял набор от ядрени оръжия, които представляват заплаха за Европа и за съюзниците от НАТО - отбеляза Столтенберг. - Спазването на споразуменията за контрол на въоръженията е изключително важно."

Очаква се министрите на отбраната да утвърдят обособяването в Неапол на кризисен щаб, който би насочвал операции на алианса при кризи, например в Либия или Ирак.

Столтенберг определи като първостепенна задача и подобряването на киберзащитата. Според него миналата година НАТО е била засегната от по 500 кибер инцидента на месец.