За страната досега онлайн връзка на фискалните си устройства с приходната администрация са осигурили 47 680 търговци, обясниха от агенцията.

От НАП напомнят, че в края на ноември изтича срокът, в който търговците на зърно, регистрирани по ЗДДС и по Закона за съхранение и търговия със зърно, трябва да свържат своите касови апарати с агенцията. До момента това са направили едва 741 обекти за търговия със зърно.
От 1 декември започват масови проверки на търговците със зърно, като глобите са до 10 000 лв., а търговският обект може да бъде запечатан.

До края на март 2012 г. всички останали търговци трябва да се "вържат" с приходната администрация. Срокът беше до септември, но се оказа кратък и бе удължен.

Всеки търговец може да провери дали неговото фискално устройство подлежи на доработка, за да отговори на изискванията на новата наредба за отчитане на продажбите с фискални устройства или ще му се наложи да си купи ново.
Софтуер за проверка на възможността за доработване на касовия апарат за дистанционна връзка с НАП е публикуван на сайта на агенцията www.nap.bg, в рубриката "Свържете касовите си апарати с НАП".
Допълнителна информация може да се намери и на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна.

В началото на тази година касовите апарати на бензиностациите бяха вързани с НАП.
До 31 август пък всички аптеки трябваше да бъдат свързани.