Общата сума на декларираните доходи от наем за миналата година е 488 млн. лева при 430 млн. лева за 2008 г. Според приходната агенция увеличението при е заради засиления контрол.
Средно наемната цена на квадратен метър през периода 2007-2009 година е намаляла със 17%.

През 2010 г. са направени 600 проверки и ревизии на различни физически лица с търговски и жилищни площи под наем. Над 300 сигнала са получени в НАП за няколко дни от наематели за техни наемодатели, които вероятно не декларират и не плащат пълния размер на данъците си.

От 1 януари данъкът върху доходите от наем вече се удържа авансово от наемателя, когато той е предприятие или самоосигуряващо се лице. Той е 10% от облагаемия доход след приспадането на 10% разходи, т.е., реално 9% от наема. Всеки месец наемателят ще трябва да внася данъка върху наема.

Ако физическо лице дава под наем помещение на фирма, тя има задължение да издаде служебни бележки на наемодателя. В тази бележка се отразява данъкът върху наема, който фирмата, а не наемодателят ще плащат в НАП.
При даване на помещение от физическо лице на физическо лице няма промяна в досегашния ред, но ще има санкция, ако наемодателят не даде бележка на наемателя за събрания заем. Санкцията е от 100 до 500 лева

В НАП вече са подадени 11 000 декларации за доходи на физически лица за 2010 г., от тях 400 - по интернет, каза на пресконференция Боряна Георгиева, директор дирекция "Обслужване" на агенцията, цитирана от БТА.

Тази година срокът за издаване на декларации за доходите изтича на 2 май, защото 30 април е неработен ден. Подаването става в офисите на НАП, в пощата, както и по интернет. При подаване на декларациите през интернет се ползва 5% отстъпка. Такава отстъпка има и ако документът се подаде до 10 февруари. Плащането на данъците става по банков път. В офисите на НАП има банкови каси, където не се удържат такси.

Около 5000 млади семейства през 2010 г. са се възползвали от облекченията, предвидени в закона, и са намалили данъка си с средно с 360 лв. Облекчението се дава, когато младото семейство има ипотечен кредит, един от неговите членове е под 35 г. и парите се теглени за първо жилище на семейството.
Тази година НАП ще изисва само два документа, за да се ползва данъчното облекчение за млади семейства. Според новите изисквания към данъчната декларация ще се прилага само един документ, издаден от банката кредитор, в който са описани лихвените плащания през годината. Второто изискване за ползване на облекчението е да се приложи и декларация от съпруга или съпругата, че няма да се възползва от намалението на данъка. Миналата година се прилагаха копия от пет документа.

Земеделските производители вече ще плащат данък върху доходите от предходната година. Досега те само са декларирали доходите без да плащат. Нормативно признатите разходи при тях са 60%.

Всички, които нямат трудови доходи, но са дали или взели заем от физически лица или от юридическо лице, но не от банка, вече ще трябва да подават декларация за доходите, каза Георгиева. До миналата година доход за деклариране от самосигуряващите се лица беше 420 лв. От началото на тази година той ще зависи от доходите през 2009 г.