Ще има и безплатен превоз до Националния исторически музей /НИМ/ и други по-отдалечени музеи - по желание на посетителите, съобщиха организаторите, цитирани от БТА. Колите ще тръгват от бившата Телефонна палата. Там ще получават и подаръците си най-ревностните посетители.

Това е осмото издание у нас на Европейската нощ на музеите. Пълната програма е на сайта www.nuitdesmusees.culture.fr.
Над 20 столични музеи и галерии ще участват в Нощта на музеите под патронажа на Френския институт в София, българското Министерство на културата и Столичната община. Партньор по проекта тази година е "Виваком".

Зрителите ще имат достъп до постоянните и временните експозиции на музеите и галериите и до нови изложби, които ще бъдат открити специално за събитието. Между тях са "Ранни творби на Кристо" - от студентските години на художника, когато още е Христо Явашев, и "Виетнамска лакова живопис" - в Националната галерия за чуждестранно изкуство /НГЧИ/, картини на Хубен Черкелов, някои от които представени на Венецианското биенале-2011, във фоайето с черен мрамор в МВнР - пространство, до което за първи път посетители ще имат достъп, "Антарктида - българската ледена приказка", "Древните столици на България" и инсталацията "Secular Perception" на младия артист Стефан Карчев в НИМ.

Класически, фолклорни, поп и джаз концерти, театрални спектакли за малки и големи са сред забавленията, които очакват нощните посетители на музеите и галериите. Тази година за първи път в Нощта на музеите ще се включи и Военноморският музей във Варна, който ще приема посетители от 18.00 до 24.00 часа.