Продължава работата на аварийните екипи в пловдивската община Първомай, където заради бързото снеготопене и водосбора бяха наводнени близо 50 къщи вчера. Нормализирана е обстановката в Община Раковски.

В Община Садово има наводнени къщи, земеделски площи и инфраструктура в селата - Селци, Чешнигирово и Богданица. Най-много са наводнените постройки в близкото до Първомай село Виница - 12. Две от тях са застрашени от срутване и семействата са настанени при близки, предаде БНР.

Два моста са разрушени и отнесени от придошлата вода в село Чешнигирово, община Садово, съобщи областният управител на Пловдив Здравко Димитров, цитиран от "Фокус". Съоръженията свързват отделни махали в селото. Повече от 10 къщи бяха наводнени от водата, която преля в коритото на реката от обилното снеготопене. Загинали са и животни - кокошки и кучета. В селата Селци и Богданци е отнесена асфалтовата настилка. Има готов проект за цялото дере на Чешнигирово, за около 400 000 лева и се надява да им бъдат отпуснати средства по този проект, за да бъде поправена разрушената инфраструктура. При наводнението вчера са били залети и около 1000 дка селскостопански ниви. До около 1 часа снощи е следено нивото на язовир Богданци, тъй като е имало опасност от преливане, но сега вече няма проблеми. Ситуацията в общината в момента е нормализирана.

Обстановката на територията на Пловдивска област се нормализира. Водата от частично залетите на 25 февруари райони се отдръпва. Няма опасност за хората.

Затворен заради наводнение остава пътят между селата Поройна и Леново, съобщи Атанас Ташков, директор на Областно пътно управление Пловдив, цитиран от "Фокус". Откъснат е мостът, свързващ двете села от прелялата река Мечка. Движението на автомобили се пренасочва през пътя за Кърджали.
Нормализирано е движението по път Е 80 при село Поповица, разклона за Чирпан и Свиленград, където също е било наводнено вчера. Участъкът е отводнен и още сутринта движението се е извършвало нормално.

Продължава контролираното изпускане на язовири в цялата страна. Извършва се непрекъснато наблюдение на водните обекти.

Контролирано се изпускат следните язовири "Брягово", язовир "Сушица" до село Долнослав и язовир Тополово, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Всичко е нормално и с язовирите Езерово и Леново, те се изпускат контролирано. Засега не се налага да се изпуска аварийно водата от Тополовските язовири в Асеновградско, съобщи зам.-кметът Манол Генов. На заседание на Щаба по сигурността в община Асеновград е било решено да се подобри координацията между общината и кметствата и при такива случаи да се идентифицира техниката по места и кметовете да търсят помощ и да знаят къде да се обаждат директно без да губят време, каза Генов. Очаква се да бъдат описани щетите за загубите на хората от Златовръх и Конуш и да се търси решение. Там бяха залети къщи и дворове.

Силите и средствата на РСПБЗН Първомай са били ангажирани с отводняване на 2 къщи в село Караджалово, 3 къщи в село Виница, като водата е била предимно в дворовете. Силите и средствата на РСПБЗН Асеновград са отводнявали къща в село Избегли.

На територията на квартал Болярово в град Хасково няма залети дворове и жилища, към момента обстановката е нормализирана. Няма високи води и излизане от коритото на река Меричлерска. Обстановката в квартал Изгрев в град Димитровград е нормализирана.

В село Бисер продължават възстановителните дейности и разчистване в селото. На дежурство е екип от РСПБЗН Димитровград. Нивото на река Бисерска е нормално и няма промяна.

Продължава контролираното изпускане на язовир Доситеево и язовир Тракиец. Наблюдава се и нивото на река Марица на мостовото съоръжение край град Харманли. Работи се усилено по изграждане на засегнатите участъци на дигите в град Харманли на река "Олу дере".

На КПП Капитан Андреево са доставени допълнителни количества чували за евентуално изграждане на дига край пътя с цел недопускане затваряне на пътя към КПП от евентуални придошли води на река Каламица.

В село Гелеменово, област Пазарджик на 25 февруари нивото на реката "Телки дере" е било повишено, поради натрупани ледени блокове на моста. С помощта на техника от напоителни системи и на РСПБЗН Пазарджик е разчистено пространството около моста и нивото на водата е започнало да спада. Тази сутрин нивото е с нови 30 см. по-малко. Кмета на селото е осигурил денонощно наблюдение.

В село Свобода община Стрелча на 25 февруари е имало повишено ниво на водата в реката и с помощта на кмета на селото е организирана техника за направа на канавка и отклоняване на водата в посока, която не застрашава имотите на хората от селото. Води се наблюдение за нивото на водите.