Джонсън - британският министър на външните работи, който преди референдума от 2016 г. беше начело на кампанията за излизане от ЕС - казал на френския президент Еманюел Макрон в четвъртък, че намира за нелепо страните им да са свързани само от една-единствена железопътна линия.

След това водещият радетел за Брекзит предложил да се построи втора връзка, на което Макрон отвърнал: "Съгласен съм. Да го направим". Това съобщава вестник "Дейли телеграф", цитиран от Ройтерс и БТА.

"Нашият икономически успех зависи от добрата инфраструктура и добрата свързаност. Не може ли тунелът под Ламанша да е само първата крачка в тази посока?", написа Джонсън в Туитър.

Той не е споменавал публично идеята за мост и не е ясно дали са водени някакви конкретни дискусии как би могъл да бъде осъществен подобен голям проект и как да бъде финансиран, отбелязва Ройтерс.

Според "Дейли телеграф" Джонсън е на мнение, че е възможно с частно финансиране да бъде построен мост над Ламанша с дължина от около 35 км, както и че подобно съоръжение ще създаде условия за увеличаване на туристическите потоци и търговията след Брекзит.

"Технологиите постоянно напредват, а и на други места има далеч по-дълги мостове", казал британският външен министър пред свои приближени според вестника.