Консерваторите имат 318 места, а лейбъристите 261. За мнозинство са необходими 326 места.

Този резултат предадоха световните агенции, цитирани от БТА. Той се доближава до прогнозните данни от екзитпол.
 
По-рано британският премиер Тереза Мей заяви, че ще се стреми да остане на поста си, въпреки че партията й няма абсолютно мнозинство.

"В този момент повече от всичко друго тази страна се нуждае от период на стабилност", каза Мей, след като стана ясно, че тя е преизбрана за депутат от избирателния си окръг Мейдънхийд.

"И ако, както показват прогнозите, Консервативна партия спечели най-много места в парламента и вероятно най-много гласове, тогава ще бъде наше задължение да гарантираме, че ще имаме този период на стабилност и точно това е, което аз ще направя", заяви Тереза Мей.

Преди това лейбъристът Джереми Корбин вече призова Мей да подаде оставка, а лидерката на шотландските националисти Никола Стърджън каза, че резултатите от вота са катастрофални за Мей.

Около обяд говорител на Тереза Мей потвърди, че тя ще се опита да състави ново правителство, макар и без мнозинство

Тя ще отиде в Бъкингамския дворец, за да поиска от кралица Елизабет Втора разрешение да се опита да състави правителство, добави говорителят.

Обадиха се и кандидати за коалиция

От своя страна северноирландската Демократична юнионистка партия заяви, че е склонна да преговаря с премиера Тереза Мей, за да й помогне да състави правителство, предаде Ройтерс.

Юнионистите, за които се очаква да спечелят 10 от общо 18 избирателни района в Северна Ирландия, може да изиграят ключова роля в бъдещо правителство.

Малко по-късно телевизия Скай, цитирана от БТА, съобщи, че консерваторите вече водят преговори със северноирландските юнионисти за формиране на коалиция.

Почти окончателните резултати от вота показват, че консерваторите ще имат 318 места, а юнионистите 10. (Заедно биха събрали 50% от местата в парламента плюс три-четири.)

Правителство на лейбъристите?

Лейбъристите казаха, че ще се опитат да съставят правителство на малцинството, събщи Ройтерс.

Още през нощта, само на основата на прогнозни резултати, лидерът на британската опозиционна Лейбъристка партия Джереми Корбин призова Мей да подаде оставка.

"Тя загуби места на консерваторите, загуби гласове, загуби подкрепата и доверието. Това е достатъчна причина да си ходи и да отстъпи място на правителство, което действително ще представлява хората в тази страна", каза той.

От друга страна, при очертаващия се "висящ парламент", една от теоретичните възможности е да се стигне и до някакъв вариант кабинет на лейбъристите.

Почти пълните резултатите показват, че лейбъристите ще имат 261 места от общо 650.

Шотландските националисти се бъдат представени в парламента от 35 души, а либералните демократи имат 12 места.

Някой вместо Мей?

Ройтерс коментира кой би могъл може да замени Мей, ако тя обяви, че подава оставка.

В предположенията си агенцията сочи имената на няколко министри:

отговарящия за Брекзит Дейвид Дейвис; финансовия Филип Хамънд; Амбър Ръд, която води министерството на вътрешните работи; външния - Борис Джонсън; Лиам Фокс (международната търговия).

Споменава се и Ники Морган, една от малкото консерватори, които се противопоставят на визията на Мей за Брекзит и настояват страната да остане в единния пазар на ЕС.

Не е забравен и Майкъл Гоув, който защитаваше идеята за Брекзит, но не успя миналата година да оглави Консервативната партия.

Историческа победа на дамите

Жените са големият победител от парламентарните избори във Великобритания, предаде ДПА.

Още данните от 643 избирателни окръга показаха, че в новия парламент ще има най-малко 200 депутатки. Това е историческо постижение.

В предишния парламент имаше 196 представителки на нежния пол.

"Унизително поражение"

"Тереза Мей се надяваше през изминалата нощ да преобрази политическата карта на Великобритания. Вместо това първите данни показват унизително поражение за партията й, която остава без работещо мнозинство. Тя рискува и загуби, а от това ще последва политически безпорядък."

Това констатира в. "Таймс" и предупреждава, че твърдото ръководство, необходимо за превеждането на страната през Брекзита, напълно отсъства от хоризонта.

Изходът от изборите хвърля Великобритания в политически хаос и дори може да връчи ключовете за "Даунинг стрийт" на г-н Корбин, отбелязва в. "Дейли мейл".