Това заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов по bTV, цитиран от "Фокус".

Преди няколко дни Найденов съобщи, че в Австрия тече разследване срещу лобиста Петер Хохегер, който е получил над 1 млн. евро по договор с правителството на Тройната коалиция, за да чисти имиджа на България, с които е плащал на астрийски политици.
„Това, ако бъде доказано, ще стане голям скандал, но затова трябва да питате Станишев и жената, с която живее и която има медийна империя", каза Найденов.

Вчера пък Янова се закани да даде Найденов на съд, както евентуално и вицепремиера Цветан Цветанов, който се "изказал доста пошло за нея", че била "любовница" на бившия премиер.
Самата Янова обаче подчерта, че по времето, когато е сключен договорът, тя беше женена за банкера Венцислав Йосифов и затова няка конфликт на интереси.

Въпреки това, според земеделския министър на повдигнатите покрай лобисткия скандал въпроси трябва да се отговори, защото ако остане това петно към България, няма да е добре.
Депутатите от ГЕРБ вече предложиха създаването на парламентарна анкетна комисия по темата.

"Един от тези въпроси е морално ли е да се харчат милиони за нещо имагинерно – да лъскат имиджа на България, а по същото време са спрени европейските средства за България. Плаща се за нещо, което всъщност не е свършено”, смята Найденов. Той попита риторично, „ако е лъскан имиджът на България, защо ни спряха европейските средства, защо идваха тези лоши доклади?”. „Ако в случая няма абсолютно никакъв резултат, тези пари са дадени на вятъра. Ако пък с тези пари, освен на вятъра, са плащали на австрийски политици и тези политици в момента са разследвани за това, разбирате, че това е огромно петно към България", категоричен бе той.

Депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев пък заяви, че няма репресия срещу Моника Янова. "Не ми се иска да навлизам в битовизми - кой до кого е близък и кой с кого се смее", допълни той.

Според депутата Антон Кутев от БСП обаче "имиджът навсякъде струва пари, а политиката се прави с имидж".
„Мислите ли, че ако имаше престъпление, досега Цветанов нямаше да е арестувал Станишев публично на жълтите павета?”, запита Кутев.

Междувременно бившият австрийски вътрешен министър Ернст Щрасер се оправда за обвиненията за плащанията му като за консултант от лобиста Петер Хохегер, пише "Ди Пресе". Той същевременно разкри твърде малко подробности за цената.
Бившият министър се появи мрачен и мълчалив пред анкетна комисия на австрийския парламент, предизвиквайки противоречия. Според Щрасер лобистът Хохегер е получил през 2008 г. заповед от българското правителство да подобри образа на България в ЕС. Той е използвал контактите си за това, както и Щрасер.

Бившият австрийски министър отхвърли обвиненията на лидера на австрийските зелени Петер Пилц, че плащането е извършвано "не само за България".
Той заяви, че никога не е разговарял с политически лидери, само с мениджъри.