Това съобщи за ИТАР-ТАСС официалният представител на Следствения комитет на РФ Владимир Маркин, предаде БТА.
Организатор на терористичните актове на станциите "Лубянка" и "Парк на културата" е дагестанецът Махомедали Вагабов, който бе убит през август миналата година при спецоперация в село Гуниб в Дагестан.
"Вагабов и неговите съучастници в престъплението - Алиев, Щащаев, Махомеднабиев, Рабаданов и Исагаджиев оказаха въоръжена съпротива при задържането си и бяха унищожени," заяви Маркин.

Идентифициран е и изпълнителят на атентатите. Това е 22-годишният дагестанец Хусен Махомедов, който е обвинен задочно и е обявен за международно издирване. Според следствието именно той придружавал терористките-камикадзе Мариам Шарипова и Джанет Абдулаева от Кизляр в Москва и ръководил действията им в деня на атентатите.

Днес московчани и гости на руската столица ще почетат паметта на 40-те души, чиито живот бе прекъснат от взривовете на двете станции на метрото.

Междувременно вчера руските сили за сигурност убиха 17 бунтовници и задържаха двама заподозрени за самоубийствения атентат през януари на московското летище "Домодедово" при престрелка в размирната кавказка република Ингушетия.