Родните свиневъди потвърдиха, че и у нас свинското е тръгнало нагоре. Тяхната прогноза е за още 10% до края на годината, предаде БНТ.
"Свинското месо живо тегло поскъпна с около 20%, аз очаквам още 10%, тъй като не са достигнали нивото на поскъпване на фуражите. Около 12 лева ще бъдат пържолите образно казано", каза д-р Добрин Папазов - председател на Асоциацията на свиневъдите.

Още преди два месеца свиневъдите у нас изразиха безпокойство, че фуражите поскъпват. Рекордно е скочила цената не само на зърното, но и на соевия шрот - със 70% още през юни, който е част от хранителните смески.

В момента, в който излязоха цените на зърното на световните борси, месото започна да поскъпва, коменира шефът на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев, цитиран от "24 часа". По думите му повишението било с по 3-4% всяка седмица до сегашните около 30%. Някои от суровините, например обрезките, дори скочили с 40% за малко повече от месец.

Вътев категорично отказа да се ангажира с прогноза какви цени на свинското може да се очакват през зимата. Истината обаче била, че всички производители животновъди в Западна Европа се събирали всеки четвъртък да обсъждат цените за следващата седмица.
“Там е така, но ако това се случи у нас обаче, веднага ще ни обвинят в картел", каза Вътев.
На въпрос защо тогава в магазините ни идва по-евтино месо от Германия, той обясни, че там субсидиите за животновъдите са 3-4 пъти по-високи от тези в България.

Земеделският министър Мирослав Найденов също призна, че фуражите в момента са на рекордна цена и това е световна тенденция, но вярва, че пазарът ще регулира цените. Освен това се предвижда производителите на месо за първи път да получат държавна субсидия от около 40 милиона лева, която да балансира повишените разходи за изхранване на животни.
"Ние стартираме от 1 октомври нотифицирана държавна помощ за българските птицевъди и българските свиневъди, т.е. тези които зависят най-много от фуража. Това е, което можем да направим, такава те не са получавали никога в годините назад, за първи път ще получат, каза Найденов.