Това обяви президентът на синдиката Пламен Димитров.

Тази сутрин новият финансов министър Петър Чобанов каза, че бюджетът е на червено с над 2,4 млрд. лв. и пари за увеличение на минималната заплата няма. Това може да се случи едва в началото на следващата година.


Какво предлагат от КНСБ:
  • увеличение на минималната работна заплата на 340 лв.
  • въвеждане на необлагаем минимум за доходите до размера на МРЗ - 340 лв. - това ще увеличи доходите на бедните работещи с над 30 лв.
  • изплащане на добавка от по 30 лв. на месец към обезщетенията за безработица с размер до 200 лв. месечно включително - от 1 юли т.г. - ще струва на бюджета 11.4 млн. лв.
  • да се увеличи годишната квота на необлагаемите ваучери за работническо хранене от сегашните 160 млн. лв. на 240 млн. лв.
  • диференцирано еднократно плащане към пенсиите до 200 лева, включително /ноември - декември/ от 50 до 20 лв., в зависимост от размера на пенсията - това ще струва на бюджета 30 млн. лв.
  • увеличение от 1 юли на обезщетението за отглеждане на малко дете до 2 г. на 310 лв. - ще струва на бюджета 17 млн. лв.
Вчера социалният министър Хасан Адемов също обяви, че в хазната няма достатъчно пари за социални дейности.

Днес пред Дарик той заяви, че ще преговаряме с ЕК парите от някои рискови програми, свързани с административния капацитет на държавните структури, интеграцията на малцинствените групи и инфраструктурата на висшите учебни заведения, да бъдат пренасочени към други социални дейности, като личен асистент и мерки за заетост.