Той не се нае да прогнозира какво ще бъде оскъпяването, защото медикаментите са изключително разнообразни, предаде Дарик радио. Вероятно обаче то ще бъде по-голямо при лекарствата, които са с лекарско предписание. Те формират около 80% от пазара.

По думите му ръстът в цените на лекарствата ще продължи и заради преориентирането на бизнеса на компаниите все повече и към чужди пазари.

С около един процент е намалял броят на продадените опаковки лекарства през 2010 г. спрямо година по-рано. В стойностно отражение обаче има ръст от 12,5 на сто.
"Ако средната цена е 7,99, средната цена на лекарствата по лекарско предписание е 10,29 лева. А средната цена на лекарства без лекарско предписание е 4 лв., т.е. два пъти и половина надолу", обясни той.
Лекарствата без рецепта обаче формират малко над 19 на сто от пазара.

Костов прогнозира и фалити на аптеки. Миналия август стана ясно, че 1300 аптеки са прекратили дейност за година.
Българският пазар разваля пазара, разваля големи пазари. Този реекспорт уврежда истериите на фирмата, на големите пазари, води до автоконкуренция, което за съжаление рефлектира върху цената в България. Тоест фирмата е склонна да вдигне цената на лекарството тук", коментира председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки.
Според него все още сивият сектор при продажбата на лекарства е много голям.

Миналата година фармацевти, пациенти и търговци се събраха на дискусия и поискаха държавата да изработи ясни критерии в търговете за скъпоструващи лекарства и да направи регистър на пациентите с тежки заболявания. На него стана ясно, че аптеките нямат интерес да продават скъпи лекарства.