Инцидентът е станал малко преди 10 часа на ъгъла на улиците „Тимок” и „Веслец” при премахване на едноетажна сграда, използвана за склад за продажби на едро, съобщиха от МВР, цитирани от "Фокус".

Багерист, нает от частна фирма, започнал да разчиства терена, но погрешно негово действие довело до рухването на една от стените върху паркираните наблизо седем автомобила, предаде bTV.
Засегнати са Форд „Фокус”, „Рено 19”, Опел „Астра”, Мерцедес, Ауди А 4, Ауди А 6 и Шкода „Фабия”.
Незабавно на мястото на инцидента са изпратени полицаи от Второ РПУ и екип на пожарната. 

Собствениците на колите са възмутени, че районът не е бил отцепен, преди дейностите по разрушаването на сградата да започнат.

„Фирмата собственик на сградата е наела друга фирма да я събори и се е получил този инцидент. Сега проверяваме при нас какви документи са пуснали, защото уведомлението им е от февруари. Ще проверим и документите за съгласуване на план за безопасност, както и съответно съпътстващите документи за събаряне на една сграда”, обясни кметът на район Сердика Тодор Кръстев.

По всяка вероятност според институциите инцидентът е можело да бъде избегнат, ако собственикът е спазил съответните разпоредби за събаряне на сграда.

Собственикът на едноетажната къща, която се срути, не е предприел никакви обезопасителни мерки при събарянето на сградата, съобщи пред БНР инженер Анатоли Киров от Столичния инспекторат.
По закон собственикът е трябвало да подаде в общината и полицията документи за желанието си да срути постройката.
След като бъдат разпитани от полицията, собственикът на къщата и управителят на фирмата, която е извършвала срутването, ще бъдат разпитани и от столичния инспекторат.
Собственикът на къщата ще бъде глобен.

В столицата има около 400 опасни сгради, 30 от които са в район Сердика. От началото на годината са били премахнати 13 от старите рискови постройки.

През 2006 г. стара сграда на ул. "Алабин" 39 в София се срути и уби на място 26-годишната Деница Ченишева и 24-годишната Петрина Христова, които бяха премазани в колата си от руините.
През лятото Софийският апелативен съд реши, че прокуратурата трябва да възобнови разследването за срутената сграда. Първата експертиза по случая заключи, че зданието е паднало само и случайно.

Миналата година трима мъже бяха затиснати от паднал кофраж на новострояща се сграда в София. Инцидентът стана на ъгъла на бул. „Черни връх” и ул. „Сребърна”.