Кока-кола и Пепси промениха рецептите си заради оцветител

stat
19:16  |  9 март 2012 | Бизнес / Редактор Лилия Чалева /  
1000 метални консерви кола тряба да изпие човек да достигне количеството оцветител, оказало се опасно за опитните мишки 1000 метални консерви кола тряба да изпие човек да достигне количеството оцветител, оказало се опасно за опитните мишки
Сн.: EPA/БГНЕС

Двете популярни по цял свят компании с безалкохолните си газирани напитки - Coca-Cola и Pepsi, ще променят рецептите си, за да избегнат законови изисквания, които ги принуждават да сложат предупреждения на бутилките, свързани с развиването на ракови заболявания.

Новата рецепта за карамелово оцветяване на напитките съдържа по-малко 4-метилимидазол – химикал, който в Калифорния е включен в списъка на веществата, които могат да причинят рак. Промяната в рецептата вече е факт в този американски щат, но предстои да бъде въведена и в други.

Американските учени твърдят, че в състава на напитките Кока-кола, Пепси-кола и Dr Pepper присъства оцветител, съдържащ 4-метилимидазол /4-MI/, който по време на изследвания е причинил онкологични заболявания при опитните мишки.
Според новия закон, приет в щата Калифорния, всички продукти, съдържащи над 29 микрограма от това вещество, трябва да съдържат указание за заплаха от рак. Една бутилка Кока-кола съдържа около 140 микрограма 4-MI.

Компаниите Coca-Cola Co. и PepsiCo Inc предпочетоха да променят рецептата на напитките, обръщайки се към доставчиците на оцветителя с молба да приведат състава на веществото в съответствие с изискванията на новия закон.

От Coca-Cola посочват, че искат да уверят всички, че техните продукти "няма да бъдат обект на изисквания за научно необосновани предупреждения".

Химикалът е било установено, че е канцерогенен при мишки и плъхове, според изследване, но няма доказателства, че той крие рискове за хората, обяви Американската асоциация за напитките.

Администрацията, която се занимава с контрола върху храните и напитките в САЩ, обяви, че човек трябва да изпие повече от 1000 метални кутии от напитки Кока кола и Пепси кола за един ден, за да получи същата доза от химикала, която е била давана при лабораторните опити с гризачите.

В свое съобщение от Coca-Cola допълват, че производството в Европа ще остане по досегашните рецепти. Те посочват, че никой друг контролиращ орган освен този в САЩ досега не е приел, че поглъщането на този химикал, който присъства в карамела, не е признат за опасен.

Тайната за производството на Кока Кола, изобретена от американския фармацевт Джон Пембъртън, е строго секретна. Предполага се, че оригиналната рецепта се намира в сейф в град Атланта, щат Джорджия.
Още една вредна съставка за здравето, която се е съдържала в напитката, е премахната още през 1903 г. Става дума за кокаина.


Последно в Бизнес


България през 4-ия мандат на Путин

Емоционално или прагматично ще се развиват отношенията между България и Русия?